- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criza energetică din România împarte părerile românilor! Peste 60% dintre oameni cred că prețurile energiei sunt doar decizii ale autorităților

07 Dec, 18:30 • Bumbeneci Diana
Foarte mulți români sunt de părere că prețurile puse pentru energia electrică au fost stabilite de autorități și nu ar fi tocmai corecte. Un nou studiu a scos la iveală nemulțumirile românilor.
Criza energetică din România împarte părerile românilor! Peste 60% dintre oameni cred că prețurile energiei sunt doar decizii ale autorităților

Peste două treimi dintre români (69,7%) sunt de părere că prețurile la energie au crescut ca urmare a deciziilor greșite luate de autoritățile din România. Aceste date sunt scoase în evidență de Barometrul Energetic, lansat miercuri de INSCOP Research, citat de Agerpres.

Criza energetică împarte părerile românilor

În același timp, nu mai puțin de 28,2% sunt de părere că scumpirile din energie vin ca urmare a evoluțiilor de pe piețele internaționale.

Au fost foarte multe dezbateri pe această temă despre liberalizare, despre consecințele liberalizării și acestea au alimentat acest tip de opinie, potențat și de gradul ridicat de neîncredere a populației în autorități”, a afirmat Remus Ștefureac, directorul INSCOP.

Ai mai putea citi și: Bugetul pentru 2023 este construit pe o creștere de 2,8%. La ce inflație se așteaptă Guvernul

Criza energetică
Criza energetică

În același timp, conform datelor analizate de INSCOP Research, 52% dintre români cred că măsurile de plafonare a facturilor sunt ineficiente, iar 43,1% spun că acestea sunt eficiente.

Peste 42% dintre intervievați sunt de acord că măsura de reducere a prețului carburanților cu 50 de bani pe litru s-a simțit în buzunarele șoferilor, în timp ce 52,8% nu sunt de acord cu această afirmație.

„Nivelul de încredere în UE privind luarea unor unor decizii eficiente în oprirea creșterii prețurilor la energie este destul de scăzut, doar 23% au încredere multă și foarte multă. Explicația poate fi legată de faptul că de la nivelul UE nu s-au putut lua măsuri suficiente pentru a contracara creșterea prețurilor la energie”, a mai spus Ștefureac.

Energia verde are de data aceasta și sprijinul destul de important al populației. Mai exact, 53% dintre români cred că energia regenerabilă poate fi o soluție pentru a crește independența energetică a țării. În același timp, 59,6% dintre români ar fi de acord ca țara noastră să ajute cu gaze țările membre, la nevoie, în timp ce 38,7% nu sunt de acord. În același timp, 78% sunt de acord să ajutăm cu gaze Republica Moldova.

„Un procent mare, de 84,3%, susțin că sunt de acord cu întoarcerea la piața reglementată de energie. Acest tip de atitudine este conectată la acest context, cel de criză energetică, iar liberalizarea a fost destul de demonizată. Pe termen lung, piața liberă, unde concurența își spune cuvântul, evident că poate face mai mult bine”, a continuat directorul INSCOP.

Datele sondajului realizat de INSCOP au fost strânse în perioada 13-22 noiembrie 2022, pe un eșantion de 1.174 de persoane. Eșantionul a avut o eroare de 2,8 procente.

Citește și: Cresc taxele și impozitele. În 2023 va fi o majorare de cel puțin 5%

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult