- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Cresc taxele și impozitele. În 2023 va fi o majorare de cel puțin 5%

06 Dec, 22:40 • Bumbeneci Diana
Impozitele și taxele românilor cresc din nou. În 2023, românii vor plăti cu peste 5 procente față de anul în curs.
Cresc taxele și impozitele. În 2023 va fi o majorare de cel puțin 5%

Impozitele vor fi mai mari în 2023! Deși parlamentarii au votat amânarea cu doi ani a creșterii taxelor locale, acestea vor fi mărite cu rata inflației pe 2021. Noile prevederi ale Codului Fiscal au fost confirmate de analiștii economici.

Impozite mărite, în ciuda promisiunilor

Este vorba despre o majorare de 5,1% de la anul, sau în funcție de decizia autorităților locale. Cu toate acestea însă, liderii Coaliției au promis, ca nu vor fi introduse noi taxe, deși bugetul pe anul viitor, este unul destul de instabil. Statul va cheltui, cu aproape 70 de miliarde de lei mai mult, decât va încasa, conform primelor date analizate.

Bugetul stabilit pe anul 2023 ia în calcul venituri cu 2,8 miliarde de lei în plus din impozitele pe case, terenuri și mașini, în baza unei legi care prevede o creștere cu 50% a acestor dări. Legea este însă contestată la Curtea Constituțională.

Ai mai putea citi: Bugetul pentru 2023 este construit pe o creștere de 2,8%. La ce inflație se așteaptă Guvernul

„În Parlament s-a hotărât un lucru foarte clar, în acești 2 ani de zile nu se aplică legea, nu se mărește niciun impozit pe locuințe. Dar avem venituri în contrucția PIB cele mai mici la impozitare a proprietăţilor, asta nu înseamnă că proprietăţile trebuie impozite la aceeași valoare. Dacă ai proprietăți de milioane de euro, plătești un impozit mai mare”, a completat Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Conform datelor oficiale din Codul Fiscal, taxele pe proprietăți ar urma să fie indexate anul următor doar cu rata inflației din 2021 sau cu un procent mai mare, în funcție de decizia consiliilor locale. Asta înseamnă o majorare de cel puțin 5,1%, așa cum unele primării, precum cea din Oradea, au anunțat deja.

„Dacă ne uitam la bugetele locale şi probabil vor creşte taxele locale pentru că s-au mărit salariile în administraţia publică şi la bugetul de stat e nevoie pentru că s-au angajat cheltuieli sociale – pensii, susţinerea consumului de energie, va fi un buget dezechilibrat”, a dezvoltat economistul Adrian Codirlașu.

Citește și: România ar trebui să fie acționară pentru companiile strategice. Ministrul Spătaru: „Trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult