- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criza energetică scumpește legumele! Cazul unui legumicultor din Olt! „Curentul va fi 30.000 de lei pentru ca încălzesc apa!” Cât îl costă să încălzească un solar de 8.000 de metri pătrați!

28 Oct, 11:03 • Cornel Ghimeșan
Legumicultorii se confruntă cu o problemă uriașă. Criza energetică i-a lovit pe toate părțile, de la inputui până la căldură prețurile s-au triplat, Sunt puși în situația în care trebuie să majoreze prețurile, deși știu că puterea de cumpărare a scăzut.
Criza energetică scumpește legumele! Cazul unui legumicultor din Olt! Curentul va fi 30.000 de lei pentru ca încălzesc apa! Cât îl costă să încălzească un solar de 8.000 de metri pătrați!

Iarna aceasta va fi extrem de greu de trecut pentru legumicultori. Aceștia se confruntă cu costuri chiar triple față de anul trecut. De la centralele pe combustibili, lemne sau peleți, la energia electrică sau îngrășăminte, toate costă mult mai mult. Singura opțiune pe care fermierii este majorarea prețurilor, însă aceștia stiu că puterea de cumpărare a scăzut și că scumpirea nu este o soluție.

Alte articole: Legumicultorii europeni pot ajunge în sapă de lemn din cauza crizei energetice: „Ne punem întrebarea dacă la iarnă vom mai recolta ceea ce este deja în câmp”

Legumicultorul Ionuț Radu, vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, din comuna Obârșia, sat Câmpu Părului, din județul Olt, deține circa 10.000 de metri pătrați cu solarii, dintre care 8.000 de metri pătrați sunt încălziți, deci pot funcționa și în sezonul rece, mai exact până în decembrie. Legumicultorul se așteaptă la costuri triple la consumul cu încălzirea în acest an, și în general cam la tot ceea ce înseamnă inputuri, deși, a fost vigilent și și-a făcut stocuri de combustibili pentru centrale și de îngrășăminte, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

„Centralele funcționează pe combustibil lichid, că vorbim de păcurină, țiței, motorină, ulei ars, tot ce este combustibil lichid și arde. La momentul de față avem în solar toate felurile de legume, ardei capia, gogoșar, roșii, castraveți și urmează să înființăm și culturi de salată și ceapă verde. Le menținem până în decembrie, când ne pregătim cu răsadurile și, la final de ianuarie, plantăm tomatele. Vă dați seama că centralele nu merg pe motorină, ar fi foarte scump, folosesc un CLU, așa se numește, un combustibil lichid care și el s-a scumpit cu vreo 50 de bani.

Asta înseamnă undeva la 30%, câteodată luam litrul cu 1,50 – 1,70 lei, acum am ajuns să dau 2,50 lei. Eu consum undeva la 40 de tone, urmează să-mi fac aprovizionarea, adică voi da peste un miliard de lei vechi, asta vorbind doar de combustibili. Energia electrică va fi undeva între 20.000 și 30.000 de lei pentru că eu încălzesc apa, aceasta este trecută prin niște pompe și ventilatoare, care consumă. Aceste costuri vor fi suportate pentru perioada decembrie – martie, inclusiv pentru că și atunci pot fi perioade de îngheț”, a menționat legumicultorul oltean.

Legumicultorul a exlicat că singura soluție pentru ca legumicultorii să aibă profit este o mărire a prețurilor la legume, însă acest lucru este cam imposibil din cauză că se observă deja cum scade puterea de cumpărare a românilor.

„Chiar acum sunt în piața de en-gros din București, mărești prețul că este normal, problema este că există deja senzația că oamenii au puterea de cumpărare scăzută deja. Aceasta este senzația și la piață. Ca sumă, vânzările din acest an sunt apropiate cu cele de anul trecut, ca sumă de bani, dar ca și cantități, acestea sunt mai mici, anul trecut de 5.000 de lei vindeam o tonă, anul acesta vând 600-700 de kilograme pentru că sunt mai scumpe în această perioadă.

Nu putem să mergem în pierdere, vă dați seama, la suprafața aceasta am 10 angajați, trebuie să-i plătesc, consumul cu combustibilul pentru comerț, ce cărăm de la fermă la tarabe, chiriile la tarabe, toate au crescut”, a menționat fermierul.

Legumicultori loviți de criză din plin

Un alt legumicultor din sudul țării, Laurențiu Mălăescu, din comuna Băleni, județul Gorj, a accentuat cele menționate de colegul său de breaslă: se anunță o iarnă grea din punct de vedere al costurilor de producție. Laurențiu Mălăescu cultivă 1.100 de metri pătrați, iar pentru iarnă s-a pregătit cum a știut mai bine, cu o centrală pe combustibil și cu solarii acoperite cu un strat protector de folie. Asta nu îl va scuti, însă, de cheltuielile enorme.

Criza energetică scumpește legumele! Cazul unui legumicultor din Olt! "Curentul va fi 30.000 de lei pentru ca încălzesc apa!" Cât îl costă să încălzească un solar de 8.000 de metri pătrați!
Criza energetică scumpește legumele! Cazul unui legumicultor din Olt! „Curentul va fi 30.000 de lei pentru ca încălzesc apa!” Cât îl costă să încălzească un solar de 8.000 de metri pătrați!

„Am o suprafață totală de 1.100 de metri pătrați, împărțită în 4 solarii mari. În perioada verii pun pe 800 de metri pătrați roșii, castraveți, vinete și ardei, acum pregătesc solariile, le dezinfectez, după care le voi pregăti pentru cultura de iarnă: ceapă, usturoi verde și salată, în mare parte salată. Aceasta este mai rezistentă și este mai convenabilă la bani, am și eu profit mai mare.

Și la roșii, eu pun dintre acelea crețe și roze, sunt cele mai căutate pe piață la ora actuală. Pentru iarnă am două centrale care funcționează pe motorină și ulei ars. Le folosesc doar în zilele în care este foarte frig, în total cam o lună plină din toată iarna, nu le țin permanent”, a menționat legumicultorul gorjean.

Legumicultorul spune că nu a schimbat nimic din punct de vedere al tehnologiei de cultivare, doar va folosi o folie protectoare peste solar și coboară acoperișul pentru ca toată căldura sa stea la sol, altfel aceasta s-ar pierde. Cu toate acestea, și pe el îl afectează scumpirile din ultima perioadă. Costurile de producție cu încălzirea, pe toată perioada de iarnă, se ridică la suma de 5.000 de lei numai pentru încălzire.

„Toate inputurile s-au scumpit peste 100%. Nu am avut ce să schimb în modalitatea de încălzire, însemna sa schimb pe lemne și lemnele s-au scumpit foarte mult. Am și niște tunuri de căldură pe GPL, dar le folosesc decât când este foarte frig. Salata rezistă iarna până la -10 grade Celsius, ceapa poate fi mai afectată.

Mai coborâm solariile să poată căldura să ajungă la sol, nu să se ridice sus, punem și folii protectoare, toate astea sunt costuri în plus. Costurile doar cu căldura pe toată perioada de iarnă se ridică undeva la 5.000 de lei, cam o lună jumătate cu tot cu răsaduri. Scoatem banii la final, dar mult mai puțin. Încercăm să mărim prețurile, dar nu mai merge, că oamenii nu mai vor să cumpere că nu au bani, noi înțelegem, dar nu putem merge și noi pe pierdere. Noi punem la calcul investițiile, dar nu și munca”, a mai explicat fermierul.

Legumicultorul Laurențiu Mălăescu se pregătește deja pentru perioada răsadurilor, dar costurile cu alveolele și semințele sunt deja mult mai mari ca anul trecut.

„Acum am început să cumpăr pentru la anul alveolele, care erau 2 lei și acum sunt 4, turba la fel, pământul era 60 de lei și acum este 95 de lei, asta dacă iei în cantitate mare. 35 de lei sunt 50% scumpire numai la turbă. Eu anul trecut am dat 8.000 de lei numai pe sămânță. În perioada aceasta, pe timp de iarnă o dau cu 2,50 lei la masă, 1,80 – 2 lei pe en-gros, am pus 3 lei dar nu se dă. Ideea de a scumpi produsele nu e chiar bună, dacă scumpesc cu 50 de bani nu mai cumpără”, a conchis legumicultorul gorjean.

Ilie Ursu, producător din comuna Rusănești, sat Jieni, județul Olt, membru al Asociației Forța Fermierilor, are solarii pe 5.000 de metri pătrați și spune că preferă să nu încălzească deloc solariile, deși deține o centrală și ar putea face acest lucru.

„Nu o să schimb nimic în tehnologie, am 5.000 de metri pătrați și îi lucrez ca și până acum. Acum în toamnă am doar castraveți și salată. Costurile pentru lucrări?…mama mia, e jale! Am cumpărat ailaltăieri un camion de mraniță, de bălegar, am dat 2.500 de lei pe el și înainte dădeam 1.000 de lei – 1.200 de lei. Cheltuielile vor fi exact duble pentru toate culturile. S-a scumpit sămânța și toate inputurile. Estimativ, la toată suprafața, în toamna aceasta am băgat doar la cultura castraveților vreo 7.000 de lei și am câștigat până acum, pentru că au fost niște prețuri derizorii, 12.000. Ne-am scos salariile eu și soția”, a punctat fermierul.

Citește și:Subvenție record pentru programul Tomata. Se dau bani grei pentru legumicultorii din România. Sumele pe care le vor încasa românii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult