Știri interne

Criză majoră în mediul de afaceri! Patronii din România își închid firmele fără să stea pe gânduri

13 Mar, 08:29 • Constantin Cristina
Patronii din România trec printr-o criză care a afectat mediul de afaceri. Multe companii au dat faliment din cauza problemelor economice pe care le resimt din plin.
Criză majoră în mediul de afaceri! Patronii din România își închid firmele fără să stea pe gânduri

Patronii din România, mai exact cei din mediul privat renunță la firmele lor cu foarte mare ușurință. Cifrele oficiale publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) i-au îngrijorat pe șefi și astfel au decis să închidă firmele cât mai repede posibil, a transmis stiripesurse.ro.

Citește și: Un afacerist spune cât va costa, de fapt, carnea de miel. „Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele”

Firmele autohtone reprezentau pâinea oamenilor și susțineau bugetul de stat prin plata taxelor și impozitelor. ONRC a anunțat în 2022, comparativ cu 2021, că numărul firmelor închise a crescut considerabil. Așadar, anul trecut firmele care au dat faliment au fost în număr de 3.374, iar față de anul precedent, instituția a remarcat o creștere cu 41,17% în plus.

criză majoră pentru patronii români
criză majoră pentru patronii români

Criza majoră resimțită de patronii români

Capitala este lider de clasament în această îngrijorătoare statistică, având cel mai mare număr de firme dizolvate din toată țara. Vorbim despre 681 de firme (număr în creştere cu 64,1%). O situație dificilă regăsim și în judeţele Timiş (174, +53,98%), Constanţa (167, +19,29%), Cluj (144, +38,46%) şi Ilfov (138, plus 33,98%). Așadar, în toate cazurile este vorba despre o creștere agresivă a numărului de firme dizolvate în 2022, față de 2021.

Totuși, sunt județe în țară ce fac notă discordantă de la fenomen și au foarte puține astfel de situații. Spre exemplu, avem aici Ialomița cu doar 12 companii dizolvate anul trecut (+20%%), Mehedinţi (14, -6,67%) şi Covasna (17, -10,53%). Avem și o serie de domenii de activitate ce sunt lideri de clasament, înregistrându-se aici cele mai multe cazuri de firme dizolvate anul trecut. Pe primul loc avem comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde anul trecut s-au înregistrat nu mai puțin de 948 de dizolvări.

Cifrele evaluate de ONRC arată, de fapt, cât de tare suferă patronii români și din ce în ce mai multe companii se închid. Concluzia cifrelor ar fi că mediul afacerilor are nevoie de susținere, informează playtech.ro.

Alte articole: Va crește salariul românilor în 2023? Marius Budăi: „Stricăm planurile de business ale mediului de afaceri și aceste lucruri trebuie făcute doar prin dialog cu mediul de afaceri”