- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Crizele din România ar putea continua! Dumitru Chisăliță: „România va mai trece prin astfel de situații critice”

23 Feb, 21:50 • Lupu Alexandra
Vești proaste pentru români! Crizele ar putea continua în țară, în anumite condiții, prezentate chiar de Dumitru Chisăliță.
Crizele din România ar putea continua! Dumitru Chisăliță: „România va mai trece prin astfel de situații critice”

Președintele Asociației de Energie Inteligentă a oferit o declarație publică de interes pentru români, spune dcnews.ro. Răspunsurile lui arată că, în anumite condiții, România s-ar putea confrunta cu aceeași criză.

Dumitru Chisăliță, declarații importante despre crizele din România

Președintele Asociației de Energie Inteligentă a fost întrebat în emisiunea desfășurată de DC News, „Totul pentru bani”, ce părere are despre voucherele oferite cetățenilor vulnerabili pentru facturile la energie electrică. Răspunsul acestuia este unul care aduce un motiv de îngrijorare românilor, având în vedere că, în anumite condiții, criza ar putea continua și pe parcursul acestui an.

„Cum vedeți programul guvernamental de ajutorare a celor cu venituri reduse prin acordarea acestor vouchere pentru facturi? E sustenabil, mai trebuia venit cu altceva pe lângă el?”, întreabă jurnalistul Mihai Ciobanu.

Vezi și: Scade consumul de energie electrică din România. Resursele sunt din ce în ce mai puține. Cu cât a crescut exportul în 2022

„Legea pentru vulnerabili, aprobată în 2021, venea cu astfel de idei. Atunci, oamenii au dat înapoi din mai multe considerente, dar cred că, dacă acest program ar fi fost introdus încă din 2021, până la momentul de față s-ar fi eliminat diversele erori existente și ar fi creat o corectă și mai bună trecere peste ceea ce a însemnat criza gazelor și criza energiei electrice de la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022. Cred că este modelul care ar trebui să fie urmat, dar el trebuie să fie însoțit de mai multe direcții.

România
România

Una este legată de eficiență energetică și economică foarte ridicată, pentru că, în România, una dintre marile probleme nu e reprezentată de preț, ci de pierderile pe care le înregistrăm. Dacă la nivelul unei case există posibilitatea să reduci la jumătate costurile prin diverse metode de creștere a eficienței, asta înseamnă că exista posibilitatea să plătești același cost cu cel din 2021 fără să fi venit cu nicio măsură de tip subvenție, respectiv plafonare.

Dacă s-ar fi aplicat acest mecanism, care trebuia aplicat înainte de criză, ar fi creat premisele favorabile atât pentru a trece ușor criza din 2022, cât și perioadele viitoare. Cred că, dacă această criză nu ne aduce mintea cea de pe urmă, cu siguranță România va mai trece prin astfel de situații critice, iar modul prin care vor trece consumatorii va fi unul mai dramatic decât ce s-a întâmplat în 2022”, spune Chisăliță.

Citește și: Romgaz primește licență de la ANRE. Compania a devenit furnizor de energie electrică. Ce spun competitorii