- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Romgaz primește licență de la ANRE. Compania a devenit furnizor de energie electrică. Ce spun competitorii

10 Feb, 23:57 • Polojan Tudor
Cel mai mare producător de gaze naturale din România, Romgaz, a primit din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) licență de furnizor. Din acest moment, compania poate distribui energie electrică oricărui român care încheie un contract cu aceasta.
Romgaz primește licență de la ANRE. Compania a devenit furnizor de energie electrică. Ce spun competitorii

În momentul actual, cel mai mare funrnizor de energie electrică din România este Hidroelectrica, în mod special pentru consumatorii casnici. Hidroelectrica este o companie deținută de statul român, scrie profit.ro.

Anul trecut, Romgaz și-a majorat volumul de energie electrică generat de vechea centrală Iernut cu 73%. Aceasta este alimentată cu gaze produse tot de Romgaz. Majorarea a fost semnificativă, de la 640 la aproape 1.110 GWh.

Mai citește și: Cum vor fi tratate sumele câștigate din NFT-uri. Broșura ANAF, publicată. Acestea sunt impozabile

Romgaz devine furnizor de energie electrică/ sursa foto: economedia.ro
Romgaz devine furnizor de energie electrică/ sursa foto: economedia.ro

Producția Romgaz a scăzut în 2022

Producția companiei Romgaz a ascăzut, în anul 2022, cu 1,8%, de la 4,936 miliarde metri cubi de gaz natural. Declinul vânzărilor, în schimb, a fost mai mare. Acesta a scăzut la 4,5%, mai exact, la 4,741 miliarde de metri cubi.

Față de trimestrul IV din 2021, Romgaz a înregistrat o reducere a extracției de gaze în T4 2022 de 5,6%, adică 1.248 miliarde de metri cubi.

Volumul de gaze înmagazinat în depozitele subterane a crescut la peste 34% în anul trecut. Totalul ajunge la 2.45 miliarde de metri cubi.

Extracția, în schimb, a scăzut cu peste 18% anul trecut, la 1,722 miliarde de metri cubi. Nici producția de gaz condensat nu arată mai bine, aceasta înregistrând o scădere de 14,5%, mai exact 20.878 de tone.

″Veniturile din gaze Romgaz livrate din producția internă (fără asocieri, fără gazele pentru producerea de energie electrică) s-au fundamentat pe baza cantităților de gaze naturale estimate a se livra către clienți în anul 2023 și a prețurilor medii de livrare aferente gazelor din producția curentă și extrase din depozitele de înmagazinare gaze. Scăderea veniturilor din vânzarea gazelor este cauzată de scăderea cantităților și prețurilor de livrare, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 27/2022. Astfel, se estimează că 75,3% din producția livrată clienților se va vinde cu prețul reglementat de 150 lei/MWh″, se arată în proiectul de buget al companiei pe anul 2023.

Te-ar mai interesa și: Cât de sigure sunt clădirile din România, în cazul unui cutremur de magnitudinea celor din Turcia? Cum putem verifica dacă blocul în care locuim va rezista unui seism major

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult