- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

STUDIU INFOCONS: Cât de nocive sunt croissantele cu cremă sau umplutură cu fructe. Au fost analizate 24 produse din mai multe magazine

22 Jun, 12:03 • stefan.vlad
InfoCons a realizat un studiu privind croissantele cu cremă sau umplutură de fructe ce se regăsesc în magazinele din România. Un astfel de produs poate conține până la 14 aditivi alimentari și doar 3% fruct, potrivit datelor Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
STUDIU INFOCONS: Cât de nocive sunt croissantele cu cremă sau umplutură cu fructe. Au fost analizate 24 produse din mai multe magazine

Croissantele cu cremă sau umplutură de fructe cântăresc între 50 și 90 de grame, iar valoarea lor energetică variază între 324 și 435 kcal. De asemenea, acestea conțin între 12 și 25 g de grăsimi, dintre care între 0,8 și 13 g sunt acizi grași saturați. Conținutul de glucide variază între 46 și 54 g, iar cel de zaharuri între 10,87 și 26 g. Produsele oferă între 5 și 7,3 g de proteine și conțin între 0,39 și 0,88 g de sare.

În cadrul acestui studiu InfoCons, au fost analizate 24 produse, provenind de la următorii producători și distribuitori: Mondelez Romania S.A, Auchan Romania SA, Best Foods Prod. SRL, IG Hellas Groups SA, Kaufland Romania SCS, Mega Image S.R.L, Kandia Dulce SA, Inter Conecter SRL, Carrefour Romania S.A, Derpan SRL, Primo Prod SRL, Best Hellas SA, Derpan SRL, Lidl Stiftung & Co. KG și Boromir IND S.R.L.

Câți aditivi conțin croissantele din magazine

Croissantele cu cremă sau umplutură de fructe analizate sunt: 7 DAYS Croissant cu cremă cu caise, 7 DAYS Double max cu aromă de vanilie și cremă cu căpșune, 7 DAYS Double max cu cremă (17%) de vanilie și cremă (11%) cu vișine, Auchan Croissant cu umplutură cu caise (32%), Auchan Croissant cu cremă cu vanilie și umplutură cu căpșune (32%), Best Croissant cu umplutură și aromă de caise, Boromir, Croissant cu umplutură cu caise, Boromir Croissant cu umplutură cu căpșuni, Boromir Croissant cu umplutură cu prune, Boromir Croissant cu umplutură cu vișine, Elmas Duo XL Croissant cremă cu aromă de vanilie și umplutură cu vișine, Jean Pierre Croissant cu umplutură cu caise, Jean Pierre Croissant cu umplutură cu cireșe, K-Classic Croissant cu 23% umplutură cu capșune, Kitbis Croissant cu umplutură cu caise, Loto Double cu umplutură cu aromă de vanilie și cireșe, Primo Magic de post Croissant cu cremă de caise, Magura Medi Croissant cu umplutură de vișine și umplutură cu aromă de vanilie, Patisserie Croissant umplutură cu caise, Pentru tine de la Penny Croissant cu umplutură de caise, Pentru tine de la Penny Croissant cu umplutură de vișine, Simplu Croissant cu cremă cu aromă de vanilie și căpșuni, Simplu Croissant cu cremă cu aromă de vanilie și vișine și Simplu Croissant cu umplutură cu caise.

Citește și: Avertisment Infocons. Ce ”toppinguri” nevăzute are pizza vândută în restaurante din România: până la 25 de E-uri, sare și zahăr mult peste cantitatea zilnică recomandată de medici!

Astfel, în urma centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:

Procentul de cremă sau umplutură de fructe regăsit:

  • Procentul de cremă sau umplutură de caise variază între 20% și 32%
  • Procentul de cremă sau umplutură de căpșuni variază între 14% și 25%
  • Procentul de cremă sau umplutură de vișine variază între 11% și 32%
  • Procentul de cremă sau umplutură de cireșe variază între 14% și 32%
  • Procentul de cremă sau umplutură de prune este de 25%

Totodată, toate produsele analizate au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Croissantele conțin între 5 și 14 aditivi alimentari: 8.33% din produse au în compoziție 14 E-uri,  4.17% din produse au în compoziție 13 E-uri
4.17% din produse au în compoziție 12 E-uri, 12.5% din produse au în compoziție 11 E-uri, 12.5% din produse au în compoziție 10 E-uri, 12.5% din produse au în compoziție 9 E-uri, 16.67% din produse au în compoziție 8 E-uri, 12.5% din produse au în compoziție 7 E-uri, 12.5% din produse au în compoziție 6 E-uri, iar 4.17% din produse au în compoziție 5 E-uri.

Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel:

  • 100% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
  • 100% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
  • 100% dintre produsele studiate au avut în componență mono- si digliceride ale acizilor grasi (E471);
  • 83.33% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282);
  • 62.5% dintre produsele studiate au avut în componență pectină (E451);
Urmărește Daily Business pe Google News