- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023. Ministrul Marius Budăi, detalii de ultimă oră

22 Oct, 23:04 • Anghel Oana
Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023? Cu 15%, aşa cum au spus preşedintele şi premierul, sau doar cu 10%, aşa cum susţine ministrul Marius Budăi?
Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023. Ministrul Marius Budăi, detalii de ultimă oră

Cert este că procentul cu care pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023 va fi cunoscut abia după aprobarea bugetului, până la sfârşitul acestui an.

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023: 10% sau 15%? Marius Budăi: „Propunerea de 10% este fundamentată din punct de vedere economic”

Ministrul Muncii dă, însă, asigurări că majorarea nu va fi mai mică de 10%. Marius Budăi a declarat la România TV că, în acest moment, alte procente decât 10% nu sunt „fundamentate din punct de vedere economic”.

„Noi, PSD-ul, am avut propunerea pentru majorarea pensiilor cu cel puţin 10%. Noi suntem extrem de bine ancoraţi în realitate, ne uităm la tot ce se întâmplă în jurul nostru şi am fundamentat acea propunere de o majorare de minimum 10% de la 1 ianuarie 2023. Nu-mi voi permite să mă lansez în niciun fel de speculaţie. Cert e că va fi o majorare de cel puţin 10%nu-mi permit să lansez alte procente.

Citeste si Cât vor scădea facturile românilor după plafonarea prețurilor la energie. Câți bani vor economisi ?

Nu e vorba că nu sunt bani, dar noi trebuie să gândim o sprijinire echilibrată atât a economiei, cât şi a măsurilor sociale pentru că nu vrem să ajungem să transformăm mai binele în duşmanul binelui. Suntem extrem de atenţi la evoluţia cifrelor. Acea propunere pe care am făcut-o, de 10%, a fost fundamentată din punct de vedere economic. 

În cel mai scurt timp, propunerea de buget va fi finalizată şi va fi depusă. Va fi aprobat bugetul pentru 2023 în acest an”, precizează ministrul Muncii.

Categoriile vulnerabile vor primi sprijin în continuare

Referitor la voucherele sociale, Marius Budăi a precizat că, săptămâna viitoare, vor fi alimentate cardurile cu banii aferenţi lunii octombrie, iar în decembrie, banii vor intra înainte de sărbători.

Săptămâna viitoare se vor alimenta cardurile cu a treia a tranşă pentru octombrie. Suntem în discuţii, E normal ca in luna decembrie să fie alimentate cardurile mai devreme decât în celelalte trei luni şi banii să intre în conturi şi sa poată fi utilizaţi înainte de sărbători.

Citeste si A fost grădinar și taximetrist, dar a ajuns milionar în Anglia. „Am întâlnit și români care au făcut mulți bani acolo”

Referitor la cum vor reuşi pensionarii să treacă peste această iarnă grea, facem acum o majorare a tuturor pensiilor fiind extrem de atenţi la evoluţia preţurilor. Am luat acele măsuri din pachetul Sprijin pentru România şi din pachetul social de la început de an. Dacă va fi cazul, noi avem în continuare şi gândim măsuri mai ales pentru a sprijini categoriile vulnerabile.

Acum suntem în perioada de asistenţă tehnică cu Banca Mondială. Când vom ajunge la final şi vom avea concluziile, vom anunţa, atât privitor la legea pensiilor, cât şi privitor la măsuri sociale„, a precizat şeful de la Muncă la România TV.