- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cu cât crește punctajul anual în funcție de anii de muncă? Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunț important cu privire la pensie!

21 Dec, 09:35 • Oprea Alina
Simona Bucura-Oprescu face un anunț foarte imporant pentru seniori. Aceasta aduce explicații cu privire la creșterea punctajului în funcție de anii de muncă!
Cu cât crește punctajul anual în funcție de anii de muncă? Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunț important cu privire la pensie!

Punctajul crește odată cu anii de muncă? Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că, începând cu anul 2024, pensia minimă va fi majorată cu ajutorul punctelor de stabilitate. În acest fel, peste trei milioane de româi vor avea pensii mai mari anul viitor.

Ai putea fi interesat și de: Român cu pensie de 590 de lei, după 31 de ani de muncă. Cu cât îi va crește pensia după recalculare

Crește punctajul în funcție de anii de muncă?

Conform celor comunicate de Ministrului Muncii, pensia minimă va crește de la data de 1 ianuarie cu rata inflației de 13,8 procente, precum celelalte pensii, însă majorări spectaculoase sunt așteptate începând cu data de 1 septembrie 2024.

Pensie 2024
Pensie 2024

”Pot să vă spun că peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari. (…) Este important să ştie toţi românii că în 2024 vor avea pensii mai mari datorită celor două procese. Oricum, fiecare român, datorită majorării de la 1 ianuarie, fiecare român, datorită faptului că valoarea punctului de pensie creşte, fiecare român în 2024 va avea o pensie mai bună”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, întrebată fiind câţi pensionari nu vor avea parte de nicio creştere a pensiei, conform noii formule, conform Antena3.

De aici rezultă, așadar că, un român care a muncit peste 25 de ani va obține un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă.

”Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situaţie în care aveam un pensionar în indemnizaţie minimă socială care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, peste 1900 de lei.

Foarte important de ştiut datorită punctelor de stabilitate, fiindcă pentru un român care a muncit peste 25 de ani se va obţine un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă.

Între 25 şi 30 de ani – 0,5 puncte pe an, între 30 şi 35 de ani – 0,75 de puncte pe an şi după 35 de ani, un punct pe an. Cu alte cuvinte, dacă munceşti, primeşti”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, conform sursei citate.

Mai mult decât atât, Ministrul Muncii a dat explicații cu privire la cea mai mare sumă pe care o poate primi un pensionar şi dacă va depinde de punctajul pe care îl are.

”Depinde de punctajul pe care îl are. Punctajul plecând de la punctele de contributivitate, adică punctele pentru care s-a constituit dreptul de pensie şi pentru care în baza cărora s-a calculat cât a plătit acest pensionar.

Deci punctele de contributivitate, la rândul acestora vor creşte, fiindcă dacă până acum nu se lua în calcul acordul global dinainte de anul 2001, după noua lege, pe puncte de contributivitate se vor lua în calcul inclusiv sporurile nepermanente.

Adică, dacă un român a avut acord global, al treisprezecelea salariu, alte sporuri nepermanente, premii, toate acestea (…) Pe contributivitate în mod proporţional se iau toate aceste venituri şi se vor transforma în puncte de pensie contributive, care vor fi folosite la stagiul minim de cotizare şi stagiul complet de cotizare, iar în cazul facultăţii, şomajului, armată sunt perioade asimilate care la rândul lor vor da un punctaj suplimentar, dar nu vor fi luate în calcul la stagiul minim de cotizare”, a mai explicat Ministrul Muncii, notează News.ro.

Ai putea fi interesat și de: A început tipărirea cupoanelor de pensie cu majorarea de 13,8%. Ministerul Muncii: „Se întâmplă chiar acum!”