- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cu cât s-au majorat pensiile românilor! Zeci de mii de pensionari au venituri de peste 4.000 de lei

26 Jan, 10:37 • Alexe Raluca
Veniturile vârstnicilor au crescut, de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, grație indexării a plicate de Guvern. Acum, zeci de mii de pensionari au venituri mai mari și cu 800 de lei.
Cu cât s-au majorat pensiile românilor! Zeci de mii de pensionari au venituri de peste 4.000 de lei

După indexarea pensiilor cu 13,8%, mulți pensionari au acum parte de venituri mai mari. De exemplu, cei care aveau pensii de mai mari de 4.000 de lei net au primit o majorare chiar și de 800 de lei. La sfârşitul anului 2023, în România erau 500.000 de pensionari care câştigau peste 4.000 de lei pe lună.

Citește și: Un nou sprijin pentru pensionarii români! Marcel Ciolacu: „După indexarea pensiilor cu 13,8%, azi venim cu o altă măsură”

Cu cât s-au majorat pensiile românilor după indexare

Din cei aproape 500.000 de pensionari cu venituri medii şi mari, 300.000 sunt asiguraţi de Casa Naţională de Pensii. Aproximativ 100.000 de pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne sunt asigu­raţi la casa de pensii internă a MAI şi încă 85.000 de militari la casa de pensii a Ministerului Apărării. Conform bugetelor celor două instituţii, pensia medie se află în jurul sumei de 6.000 de lei.

La această categorie se mai adaugă 10.000 de pensionari speciali, dintre care 5.000 de magistraţi cu pensii medii de peste 20.000 de lei lunar, primari și parlamentari care au pensii de peste 7.000 de lei lunar, potrivit zf.ro.

Pentru un dosar de psnionare este nevoie de următoarele acte:

  • Copie după cartea de identitate a solicitantului;
  • Copie după cartea de muncă a solicitantului (cartea de muncă este documentul oficial în care se înscrie timpul cât o persoană a lucrat într-o intreprindere (instituţie) publică sau particulară, societate comercială etc. Este actul prin care se dovedeşte vechimea în muncă a unei persoane);
  • Adeverinţe emise de angajatorii solicitantului prin care aceştia atestă faptul că solicitantul a lucrat în cadrul instituţiei / autorităţii / societăţii respective, funcţia deţinută, durata de timp în care a fost salariat al respectivului angajator, salariul de bază şi sporurile de care a beneficiat;
  • Dovada realizării perioadelor asimilate de lege la stagiul de cotizare şi dovada încheierii unui contract de asigurare socială (dacă a fost cazul).

În momentul în care persoana care doreşte să se pensioneze deţine toate actele necesare, dosarul de pensionare se depune la Casa Judeţeană de Pensii de care aparţine sau poate fi încărcat, în format electronic (ceea ce înseamnă scanarea tuturor documentelelor) pe site-ul Casei de Pensii. Pentru a depune online un dosar pensionare, solicitantul trebuie să îşi facă un cont online pe site-ul: www.cnpp.ro, urmând procedura descrisă în continuare.

Citește și: Pensii de până la 3.000 de euro pentru o categorie de români. Cum poți obține acești bani