- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cu cât vor crește pensiile profesorilor în 2024! Câți bani va încasa un fost cadru didactic care acum primește lunar 3.507 lei

20 Nov, 21:31 • Cornel Ghimeșan
Noua lege a pensiilor a fost votată luni de plenul Camerei Deputaților, urmând ca 4,7 milioane de indemnizații să fie recalculate. Potrivit noii legi, pensiile care au scăzut la recalculare vor rămâne la valoarea actuală, însă nu vor mai fi indexate cu inflaţia în viitor.
Cu cât vor crește pensiile profesorilor în 2024! Câți bani va încasa un fost cadru didactic care acum primește lunar 3.507 lei

Cu cât vor crește pensiile profesorilor în 2024! Acum, majoritatea pensionarilor își fac calculele și se întreabă câți bani vor primi începând de anul viitor la pensie.

Citește și Moment crucial pentru aproape 5 milioane de pensionari. Ultimele amendamente la Legea Pensiilor s-au stabilit

Cu cât vor crește pensiile profesorilor în 2024!

Sindicaliștii sunt nemulțumiți și spun că în urma recalculării foarte multe pensii vor scădea. De exemplu, un miner care a ieșit la pensie cu suma de 8.000 de lei, de anul viitor acesta ar urma să primească cu mult mai puțin.

„Noi avem calcul făcut pentru un miner care astăzi ar ieşi la pensie cu o pensie de 8.000 de lei, de la 1 ianuarie ar urma să aibă o pensie de 4.800 de lei”, a declarat Darius Cîmpean, preşedinte Sindicatul Muntele, potrivit observatornews. 

Și ambulanțierii sunt nemulțumiți pentru că noua lege a pensiilor nu mai ia în calcul munca în condiţii speciale la stabilirea pensiei.

„Nu putem face gestul de grevă generală, dar o facem punându-ne viaţa noastră în pericol pentru favoarea cetăţenilor”, a transmis Gheorghe Chiş, preşedinte Federaţia Sindicală Ambulanţa.

Potrivit Comisiei Europene, majorările de 40% a pensiilor, înseamnă cheltuieli de 25 de miliarde de lei, anul viitor şi de 33 de miliarde în 2025, ceea ce va duce la un deficit bugetar de 6,3% din PIB.

Cu toate acestea, reprezentanții Guvernului susțin că banii vor veni dintr-o colectare mai bună a taxelor.

Calculele efectuate de Ministerul Muncii arată că o persoană care primeşte în prezent indemizaţia socială minimă de 1.125 lei va avea după majorarea din ianuarie şi recalcularea din septembrie o pensie de 1.961 de lei, asta în timp ce un profesor cu o pensie de 3.507 lei va ajunge să încaseze 4.618 lei, din septembrie 2024.

„La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. (…) Într-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plată numărul 4, să încercăm să o finalizăm anul acesta, pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3.

Nu numai faptul că mai avem foarte puţine jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea de plată numărul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge în Parlamentul României, pentru că acolo se legiferează”, a declarat sâmbătă Marcel Ciolacu.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult