- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moment crucial pentru aproape 5 milioane de pensionari. Ultimele amendamente la Legea Pensiilor s-au stabilit

20 Nov, 17:50 • Oprea Alina
Proiectul de lege al pensiilor intră la vot final! Totodată, au fost emise mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților!
Moment crucial pentru aproape 5 milioane de pensionari. Ultimele amendamente la Legea Pensiilor s-au stabilit

Proiectul legii pensiilor a primit, în decursul zilei de luni, un raport cu multiple amendamente în cadrul Comisie pentru muncă a Camerei Deputaților. Legea urmează a fi votată în plenul Camerei, A fost clarificată o prevedere în lege de către parlamentari potrivit căreia cele care ar fi scăzut după recalculare pe noua formulă vor rămâne la nivelul actual. Vârsta de pensionare a minerilor este un amendament care a fost primit, iar aceștia se vor putea pensiona, în continuare, la vârsta de 45 de ani.

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii (PL-x 727/2023) este dezbătut, luni, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Fostul premier liberal Florin Cîțu a spus că dacă această lege trece, pensiile și salariile viitoare vor fi tăiate din cauza bugetului României, care este în faliment. Fotul premier a precizat și faptul că legea aruncă România în brațele FMI, iar la dezbaterile din comisie a fost prezentă și Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu care a spus că, prin noua legislație, crae prevede un val de recalculări care ar trebui să fie încheiate la 1 septembrie 2024, nu vor mai fi diferențe între pensii pentru același loc de muncă și pentru aceeași vechime.

Vezi mai multe despre: Marius Budăi aruncă bomba: „În fapt, în 2024 va exista o singură creştere a pensiilor, cea din ianuarie”

Modificări adoptate în comisii a legii pensiilor

Noua Lege a pensiilor, amenamente!
Noua Lege a pensiilor, amenamente!

Una dintre modificările adoptate la Camera Deputaților prevede:

„În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință.”, potrivit celor furnizate de Digi24.

De asemenea, a mai fost adoptat un amendament care vizează sumele celor care au lucrat în condiții grele de muncă, după protestele minerilor. Liderii Coaliției au ajuns la un punt comun, anume ca minerii să se poată pensiona în continuare în condițiile actuale.

Amendamentul care a fost adoptat în comisii prevede că vârsta de pensionare a acestora să fie redusă cu 20 de ani, pentru cei care au lucrat în subteran și cu 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață. Săptămâna trecută a fost adoptat proiectul de lege în Senat, în urma unei ședințe cu discuții intense. Ședința de plen de la Camera Deputaților se va desfăşura începând cu ora 16.00. Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.

Update Legea Pensiilor!

În jurul orei 15.30, Legea pensiilor a fost adoptată în comisiile Camerei Deputaților.

La ora 16, a fost adoptată una dintre modificările adoptate la Camera Deputaților. Aceasta are următoarea prevedere:
„În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință.”, se arată comunicatul, conform Economedia.
Mai mult decât atât, a fost adoptta și un amendament care are în vedere pensiile celor care au lucrat în condiții grele de muncă, după protestele minerilor. Liderii Coaliției au ajuns la un punct comun conform căruia minerii să se poată pensiona în continuare în condițiile actuale. Amendamentul adoptat în comisii prevede că vârsta de pensionare a acestora să fie redusă cu 20 de ani, pentru cei care au lucrat în subteran și cu 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață. Proiectul privind noua lege a pensiilor a fost adoptat de Senat săptămâna trecută, în urma unei ședințe cu scandal.
Ședința de plen de la Camera Deputaților a fost defășurată începând cu ora 16.00.
La ora 18.25 deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este „o minciună cap-coadă”, susţinând că acesta va crea „haos bugetar”, conform celor furnizate de Digi24. â
„Această nouă lege este o minciună cap – coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral”, a spus Seidler, potrivit Agerpres, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi. El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi. „Nu aţi avut bani la 31 martie 2023 când trebuia să intre în vigoare noua lege a pensiilor, aşa că aţi amânat intrarea în vigoare pentru 1 septembrie 2024, dacă nu cumva şi aceasta este o minciună. O minciună cum că aveţi bani pentru această nouă lege a pensiilor, pentru că Ministerul Finanţelor spune şi citez: impactul bugetar este nesustenabil, fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxării mediului de afaceri şi a populaţiei. Minciună cum că această nouă lege ar elimina inechităţile, pentru că o spune şi Blocul Naţional Sindical citez: această lege creează inechitate raportat la contributivitate. Şi, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-aţi salvat pentru cel puţin încă 40 de ani. USR îşi doreşte creşterea pensiilor şi un sistem de pensie echitabil, dar spunem «Nu» acestei minciuni legalizate şi haosului bugetar pe care îl creaţi cu bună-ştiinţă”, a declarat Seidler, potrivit sursei citate.
În jurul orei 18.35, deputatul UDMR Eva Csep a declarat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea legii pensiilor, că acest proiect trebuie să fie modificat pentru a face „o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”. Aceasta a menționat că nu au fost acceptate amendamentele UDMR în acest sens.
Fiecare dintre noi are responsabilitatea votului de astăzi faţă de românii, faţă de cetăţenii acestei ţări, care o să fie afectaţi în perioada următoare de aceste modificări legislative. O pătrime din populaţia României va beneficia de aceste modificări legislative pe care le vom vota noi astăzi. Ştim foarte bine că legea prezentată de Guvern este una la care am depus mai multe amendamente, pentru că fiecare lege este una perfectibilă.
Totuşi, aceste amendamente depuse, în ciuda faptului că am vrut să promovăm în continuare, ca UDMR, acele valori ale familiei în care avem grijă de la nou-născuţi până la seniori, bunicii noştri, nu au fost acceptate de Guvern, reprezentanţii partidelor de guvernământ”, a afirmat deputatul UDMR, potrivit Agerpres, conform sursei citate anterior.
Mai mult decât atât, aceasta a avut de adăugat câteva mențiuni care spun că noua formulă de calcul introdusă prin această lege şi punctele în plus pe care le vor primi oamenii pentru stabilizarea şi stabilitatea pe locul de muncă sunt binevenite, totuşi proiectul trebuie modificat.Deputaţii au adoptat, luni, noua Lege a pensiilor publice, document aflat în procedură de urgenţă şi care a fost adoptat săptămâna trecută de către Senat. Proiectul va putea fi contestat timp de 3 zile la Curtea Constituțională, iar ulterior merge la promulgare.
La ora 18.48, Proiectul de lege privind pensiile publice a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri.

Vezi mai mlte despre: Noua Lege a Pensiilor, dezbătută luni de Camera Deputaților. Marcel Ciolacu: „De la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,8%”