- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum calculezi ce pensie vei primi. Formula care te lămurește în legătură cu banii pe care îi vei primi la bătrânețe

19 Nov, 23:22 • Bumbeneci Diana
Noua lege vine cu o nouă formulă de calcul prin care se speră că se vor elimina inechitățile. Iată cum calculezi ce pensie vei primi la bătrânețe.
Cum calculezi ce pensie vei primi. Formula care te lămurește în legătură cu banii pe care îi vei primi la bătrânețe

Guvernul a adoptat oficial legea pensiilor, fără să mai fie cale de întoarcere pentru noile decizii. Conform ultimelor hotărâri luate de Ministerul Muncii, poți calcula foarte ușor ce pensie vei primi după o formulă foarte simplă. Sunt creșteri vor fi și de 80%, potrivit oficialilor.

Cum calculezi ce pensie vei primi

Guvernul a adoptat legea pensiilor în cursul zilei de joi, după o serie de discuții mai ample care au dus la contradicții scandaloase pe scena politică din România. Poți calcula ce pensie vei primi după o formulă foarte simplă. Creșteri vor fi și de 80%, potrivit oficialilor.

Noua lege vine cu o nouă formulă de calcul prin care se speră că se vor elimina inechitățile. Formula pentru calcularea pensiilor: VPR x Numărul total de puncte. VPR este valoarea punctului de referință, care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte face referire la suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Ce ai mai putea citi pe acest subiect: Majorare de 112% la pensii pentru o categorie de români. Daniel Baciu, CNPP: „Stagiul de cotizare contează foarte mult”

Ministrul muncii a explicat, la Antena 3, cum vor crește pensiile dând și un exemplu. Plecând de aici, oricine își poate afla pensia adunându-și punctele de referință pe care le va înmulți cu 81 de lei. Vezi exemplu de mai jos:

pensie
pensie

Ce înseamnă fiecare dintre variabile:

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate : Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 25 de ani, primești 25 de puncte.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

Este un fel de bonus care acordă astfel:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

Creșteri și de 80%

Pensiile se vor indexa de la 1 ianuarie cu 13,8%. În septembrie 2024, pensionarii vor primi bani la recalculare, creșterile urmând a fi între zero și 80%.

O doamnă primește 1.125 de lei. Ca urmare a majorării de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 va avea o creştere până la 1.281.

Datorită recalculării, doamna în cauză va avea o pensie în valoare de 1.965 de lei de la 1 septembrie 2024. Ceea ce înseamnă că va avea o creştere de 74%, e unul din exemple oferite de ministrul muncii.

„Un om care a muncit 35 de ani pe salariul minim primește 1.125 de lei. La recalculare va ajunge la o creștere de 87,4%, va avea 1960 de lei”, a declarat ministrul Muncii. Dacă mai adăugăm și indexarea de 13,8% (155 de lei), respectiva persoană va avea o pensie cu peste 1.000 de lei mai mare

În medie, pensiile vor crește cu 40%, după cum a anunțat ministrul muncii.

Ai mai putea citi: Preț carburanți 10 noiembrie. Petrom schimbă prețurile pentru a cincea zi consecutivă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult