- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Majorare de 112% la pensii pentru o categorie de români. Daniel Baciu, CNPP: „Stagiul de cotizare contează foarte mult”

10 Nov, 09:01 • Bumbeneci Diana
Președintele Casei Naționale de Pensii vine cu noi explicații pentru români, după ce legea pensiilor a fost aprobată. Daniel Baciu explică cine primește majorare de 112%.
Majorare de 112% la pensii pentru o categorie de români. Daniel Baciu, CNPP: „Stagiul de cotizare contează foarte mult”

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre cazul pensionarilor care vor avea parte de majorări. Sunt persoane care au parte de o creștere de 112%, prin noua lege a pensiilor.

Majorare de 112% la pensii pentru o categorie de români

Prezent în platoul Antena 3 CNN, președintele Casei de Pensii a adus lămuriri pe baza exemplului unui bărbat, mecanic utilaj în industria textilă, stagiu de cotizare contributiv 15 ani și 28 de zile. Mulți dintre români se află într-o situație similară, motiv pentru care a fost nevoie de explicații suplimentare din partea lui Daniel Baciu.

„Acest exemplu este elocvent pentru cei încadrați în indemnizația socială, care au contribuit puțin. 15 ani este stagiul minim de cotizare prevăzut în legislație.

Ei nu beneficiază de majorarea pensiei în noua lege, pentru că având doar 15 ani cotizați, nu se mai încadrează în punctajul suplimentar, care se acordă de la 25 de ani plus.

De la 1 ianuarie, indemnizația socială va crește și va avea același mecanism de creștere precum valoarea punctului de pensie, pentru că ne dorim ca această indemnizație socială să crească tot cu de 13,8%, ajungând la valoarea de 1.281 de lei”, a spus Daniel Baciu, în direct la Antena 3 CNN.

Daniel Baciu a mai analizat și exemplul unui bărbat încadrat tot la indemnizația socială, din cauza faptului că a fost plătit cu salariul minim, deși a lucrat 36 de ani. Totuși, în acest caz, pensia aproape se va dubla, explică președintele Casei de Pensii. Așadar, prin noua lege a pensiilor, românii care au cotizat mai puțin vor avea totuși de câștigat începând cu 2024.

În cazul unui alt pensionar, care se încadrează tot la indemnizația socială, cu 36 de ani de muncă, dar cu o pensie foarte mică, deoarece a lucrat pe un salariu minim, pensia aproape i se va dubla, pentru că beneficiază de acel bonus de puncte suplimentare, pentru că, față de primul exemplu, stagiul de cotizare contează foarte mult„, a mai adăugat președintele Casei de Pensii.

Ai mai putea citi: Preț carburanți 10 noiembrie. Petrom schimbă prețurile pentru a cincea zi consecutivă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult