- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum împarte Guvernul bugetul pe 2024 către ministere! Anunțul momentului pentru români. „Respectăm regula de aur”

11 Dec, 15:02 • Cornel Ghimeșan
Guvernul României se pregătește intens pentru anul 2024. Surse de la Palatul Victoria afirmă că Executivul a construit proiectul de buget pe anul viitor având ca principiu regula de aur a finanțelor publice.
Cum împarte Guvernul bugetul pe 2024 către ministere! Anunțul momentului pentru români. „Respectăm regula de aur”

Cum împarte Guvernul bugetul pe 2024 către ministere! Se pare că cheltuielile de investitii vor crește în 2024 la 123,5 miliarde lei (7,12% din PIB), cu 30 miliarde lei (+32,2%) față de estimatul pe 2023.

Citește și Pensia pentru un român care a muncit doar o zi! Simona Bucura-Oprescu: „De la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi.”

Cum împarte Guvernul bugetul pe 2024 către ministere!

„Respectăm regula de aur a finanțelor publice sustenabile: investițiile vor fi mai mari decât deficitul bugetar”, au transmis surse de la Palatul Victoria pentru știripesurse.ro. 

Conform acelorași surse, autoritățile locale vor avea la dispoziție fonduri suplimentare.

Astfel, programul Anghel Saligny va primi 5,65 miliarde lei (plus 3,7 miliarde lei față de anul 2023), iar pentru PNDL vor merge 2,5 miliarde lei (plus 250 milioane lei), în timp ce doar CNI va beneficia de o reducere de alocare (minus 1,3 miliarde lei).

Ce se întâmplă cu banii pentru ministere în 2024

Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit despre cum vor fi distribuiți banii pentru ministere anul viitor și a oferit asigurări că iciun minister nu va rămâne fără fonduri.

Într-o declarație susținută luni dimineață, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că în anul următor niciun minister nu va înregistra pierderi financiare. În acest context, a adăugat că Ministerul Economiei va fi supus unei reduceri de fonduri, justificând această decizie prin desființarea Ministerului IMM-urilor și Turismului. Totodată, premierul a evidențiat o majorare semnificativă a bugetului destinat Ministerului Transporturilor.

„Niciun minister nu va pierde bani anul viitor. Cele care vor primi mai puțini bani sunt cele care au finalizat investițiile și au avut banii pentru cofinanțare anul acesta. Scriptic, ca și procente, este Ministerul Economiei, dar este normal pentru că s-a desființat Ministerul IMM-urilor și Turismului. La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, avem o majorare și la Ministerul Sănătății, aproape 26%. Este o majorare și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am ajuns la 12 mld de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim cât mai corect cum cheltuim acești bani, pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor Breaking News-uri că nu sunt bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, când noi alocăm 12 mld de euro la Casa de Sănătate”, a spus Marcel Ciolacu, la sediul PSD.

Citește și Sondaj CEC Bank. 3 din 4 români vor petrece sărbătorile de iarnă acasă, iar 4 din 5 au stabilit un buget de maxim 1.000 de lei pentru planificarea concediului

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult