- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum își gestionează românii bani și câtă credibilitate acordă educației financiare

19 Aug, 09:10 • Cornel Ghimeșan
România se situează în tourile negative în ceea ce privește educația financiară dacă ne raportăm la restul Uniunii Europene. Această lacună în cunoștințe este evidentă, deoarece majoritatea cetățenilor români nu sunt familiarizați cu gestionarea banilor. Ne referim inclusiv la cum să îi gestioneze eficient, să îi cheltuiască în mod înțelept, să economisească sau să îi investească. Aspectul financiar domină în mare măsură viața populației, sau mai degrabă lipsa resurselor financiare. O mare parte dintre cetățenii noștri trăiesc de la o zi la alta, fără a avea un plan bine definit pentru viitor și fără a întreprinde acțiuni concrete pentru a aborda această problemă. Într-un interviu care dezbate această problemă, Daniel Micliuc, consultant financiar la OVB, a explicat care ar putea fi soluțiile care ar putea contribui la atenuarea acestei situații.
Cum își gestionează românii bani și câtă credibilitate acordă educației financiare

Când se pune problema gestionării propriilor finanțe, se pare că românii se confruntă cu incertitudini considerabile. Indiferent dacă dețin resurse financiare sau nu, această temă rămâne într-o oarecare măsură un mister pentru majoritatea locuitorilor din țara noastră. Notiunea de educație financiară este aproape inexistenta, iar persoanele care sunt dispuse să ofere îndrumare și consultanță în acest domeniu sunt privite cu un grad semnificativ de scepticism.

Citește și: Vouchere de vacanță 2023. Cine sunt românii care primesc mai mulți bani și ce angajați rămân fără tichetele de vacanță

Ce reprezintă, în definitiv, conceptul de educație financiară? Și care sunt erorile pe care majoritatea românilor le repetă în mod constant? Am obținut răspunsuri la aceste întrebări, împreună cu o serie de sfaturi valoroase, într-un interviu exclusiv acordat postului de televiziune România TV de către Daniel Micliuc, consultant financiar la OVB, o dintre cele mai mari companii globale din acest domeniu.

„Românii din punct de vedere financiar nu sunt foarte bine educați. Statistic vorbind, suntem cam pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Mai important, pe lângă statistică, este să ne uităm la motivul pentru care am ajuns unde suntem. Lipseștie cu desăvârșire educația financiară din școli, grădinițe, facultăți. Soluția ar fi simplă ca statul de mâine să o implementeze, însă, uitându-ne la ultimele câteva zeci de ani, ne dăm seama că nu toate soluțiile stau în mâinile statului și de asta există companii, ca aceea pe care o reprezint eu, care lucrează activ spre a ajuta oamenii”, a explicat în exclusivitate pentru România TV Daniel Micliuc, consultant financiar OVB.

În ceea ce privește modul în care românii receptează conceptul de „educație financiară”, consultantul OVB a remarcat existența a trei categorii distincte.

„Românii sunt destul de receptivi în momentul în care sunt puși față în față cu posibilitatea de a fi ajutați aici. De fapt, văd 2 categorii, văd oamenii care își doresc să facă ceva, însă nu știu exact de unde să pornească și pentru ei e foarte potrivită o întâlnire de consultanță financiară. Mai văd o a 2-a categorie de oameni care nu neapărat știu ce își doresc, dar odată ce sunt ajutați să-și seteze niște obiective clare și de direcții, atunci devin mai deschiși. Și aș mai adăuga o categorie extra. Sunt oamenii care nu doresc să schimbe nimic.

Pornesc cu preconceptii de genul că: „nu se poate, e prea târziu, nu există soluții” și așa mai departe. Din păcate, nu am reușit să ajutăm neapărat oamenii din categoria aceasta. Dar dacă un om se află în primele 2 categorii, își dorește să facă ceva și nu știe cum sau nu știe neapărat ce, dar vrea să afle există soluții”, a mai adăugat Daniel Micliuc.

Care sunt cele mai mari greșeli făcute de români

Absența cunoștințelor într-un anumit domeniu conduce inevitabil la greșeli, iar în ceea ce privește sfera financiară, majoritatea românilor comit o serie de astfel de erori. Printre acestea se numără neglijarea monitorizării cheltuielilor lunare, lipsa obiceiului de a economisi și reticența în ceea ce privește investițiile. Toate aceste trei probleme conduc invariabil la sentimente de frustrare la nivel individual, insecuritate financiară și un mod de viață care nu aduce satisfacție și mulțumire.

„Prima și cea mai mare greșeală pe care o fac românii din punct de vedere financiar e faptul că nu sunt conștienți pe ce își cheltuie banii. Aici mă refer la faptul că nici măcar orientativ nu fac monitorizarea cheltuielilor. Nu mă refer la a avea o monitorizare exactă la virgulã. Nici măcar orientativ nu sunt conștient pe ce se duc banii mei. Vine salariul și la finalul luni sau poate cu o săptămână înainte de următorul salariu deja văd că nu prea mai există bani fără să știu neapărat pe ce am cheltuit. Un prim pas pentru a rezolva asta ar fi să începem să monitorizăm cheltuielile.

Asta se poate face foarte ușor, fie printr-o aplicație. Sunt foarte multe aplicații pe care le pot descărca oamenii și să înceapă să facă. Asta nu trebuie făcută neapărat 12 luni din 12. Înțeleg că poate deveni destul de obositor sau stresant, dar măcar câteva luni ca să văd cam unde mă situez, unde se duc banii mei și cum mă pot reorganiza financiar încât să o duc puțin mai bine. Asta e prima greșeală.

A 2-a greșeală este faptul că nu prea economisesc, adică nu aleg o sumă clară de economisit lună de lună, pe care, din momentul în care au primit salariul să o pună deoparte. Dacă mergem pe principiu: „văd eu ce rămâne la final de lună, dacă rămâne ceva pun banii respectivi de o parte”, în realitate nu prea mai rămân bani și atunci e nevoie să setăm o sumă. Nu contează cât de mică cu care să începem.

O sumă fixă pe care la începutul lunii sau atunci când primesc salariul, s-o pun deoparte. Și s-o pun deoparte separat de banii de cheltuială, deci fie fizic undeva în casă, fie într-un cont de economii la bancă sau pe un card separat față de cel de pe care obișnuiesc să cheltui în mod normal. Dacă punem în aplicare acești doi pași deja lucrurile ar arăta mult mai bine.

A 3-a greșeală este pentru cei care economisesc bani. Au sume economisite, însă nu le investesc. Inflația în România este destul de mare, adică banii se vor devaloriza destul de repede. În ultimul an jumate am avut o inflație de aproximativ 25% și atunci, dacă banii noștri nu sunt investiți, undeva, unde ei se înmulțească pe termen lung, eu pierd. S-ar putea ca în 10 ani, în 20 de ani, de acum 10.000 RON să nu mai reprezinte atât de mult. Banii trebuie investiți undeva, unde cel puțin acoperă inflația și ideal chiar o depășesc”, a mai explicat consultantul OVB.

În momentul de față, poate că cea mai mare problemă a românilor este că nu au deschiderea necesară pentru a afla ce să facă cu banii lor, fiind destul de sceptici la ideea de consultant financiar.

„La momentul de față suntem destul de reticenți destul de sceptici. Atunci, în momentul în care cineva binevoitor vine către noi să ne ajute, avem tendința să îl refuzăm și pe lângă asta nu prea facem noi primul pas, adică nu prea căutăm noi în mod activ hai să pun mâna pe telefon, hai să caut pe Google consultant financiar, să contactezi pe cineva din domeniul ăsta și să văd de unde pot începe.

S-ar putea să nu știu ce am de făcut și e OK să fie așa, dar pot să sun un specialist și gratuit să mă ajute să aflu care sunt primii pași pe care ar trebui să-i facă spre a avea o educație financiară mai bună. Deci odată o deschidere mai mare și în al 2-lea rând să căutăm noi în mod activ, ca și oameni să primim ajutor și să vedem unde este ajutorul și cum îl putem obține”, a mai dezvăluit Daniel Micliuc.

Pentru a diminua această problemă legată de scepticismul oamenilor cu privire la consultanța financiară, l-am rugat pe Daniel Micliuc să ne explice care este exact modul în care lucrează cu clienții săi, care sunt etapele consultanței financiare și în ce fel pot fi oamenii ajutați.

„Prima etapă pentru a consulta un om din punct de financiar e să plecăm de unde se află el astăzi, respectiv ce informații are despre domeniul financiar, cât câștigă, cât cheltuie, cât îi rămâne la final de lună și ce își dorește să aibă în viitor. Deci, pornim de la o situație actuală, iar bazat pe acea situație, eu personal îi construiesc un plan care arată pas cu pas ce are de făcut ca să bifeze ceea ce își dorește pe viitor. Să dau un exemplu foarte clar, de exemplu, s-ar putea să vorbim de un cuplu, 2 părinți, care au 2 copii, unul de 3 ani și unul de 6 ani.

Pentru acești copii își doresc să ofere un viitor bun. Ce înseamnă un viitor bun? Probabil să aibă bani pregătiți ca să se poată acoperi studiile lor. În acest caz îi ajut să investească alocațiile lor lună de lună, în așa fel încât la 18-19 ani să aibă o sumă mai mare strânsă din care să poată acoperi cheltuielile cu studiile și poate chiar să le ofere un avans pentru un prim apartament.

Un alt exemplu: ar putea să fie o persoană care are un credit. Pot să-i arăt variante prin care, în loc să închidă creditul în 30 de ani și să plătească triplu decât a împrumutat, să-l închidem 10-15-20 funcție de posibilitățile lui. Deci bazat pe unde se află acel om la momentul de față și ce își va dori în viitor să facă, eu construiesc o planificare care să arate pas cu pas cum poate bifa tot ceea ce își dorește”, a dezvăluit consultantul OVB.

Pentru a ne bucura de banii noștri trebuie să înțelegem că există obligația de a fi responsabili. Trebuie să înțelegem cum funcționează banii și cum îi putem aduce de partea noastră, astfel încât să ne fie, la modul real, util și să ne putem asigura un nivel de trai așa cum am visat.

„Un om responsabil financiar înseamnă un om care a definit clar ce își dorește, știe cum vrea să fie în viața lui într-un an în 5 ani, în 10 ani, în 20 de ani de acum și a făcut calcule clare astfel îcât să vadă câți bani ar trebui să pună deoparte pentru a ajunge acolo. De asemenea, mai înseamnă un om care se orientează spre investiții, astfel încât banii lui să se înmulțească, eficientizând modul în care își bifează acele obiective.

Deci înseamnă să știu ce îmi doresc, să am un plan clar prin care ajung acolo și să facă acțiuni constant pentru a bifa ceea ce am pe listă. Responsabilitate financiară înseamnă, în general, responsabilitate față de mine și față de viitorul meu. Să mă gândesc la mine cel de peste 5-10-20 de ani și cum aș vrea să fie viața mine acolo. Să mă pregătesc din timp pentru ea și să facă acțiuni clare lună de lună”, a încheiat Daniel Micliuc.

Alte articole: Salariu de până la 39.000 EUR/pe an, plus sporuri pentru românii care vor să lucreze în Germania

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult