- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum ne dăm seama de carnea alterată de pe piață. „Atunci nu mai trebuie consumată, aia este o carne veche”

19 Apr, 14:36 • Bumbeneci Diana
Produsele alterate sunt extrem de periculoase pentru sănătate, iar în perioada sărbătorilor sunt extrem de vândute în piețe și marketuri. Însă unele dintre acestea reprezintă un pericol enorm.
Cum ne dăm seama de carnea alterată de pe piață. „Atunci nu mai trebuie consumată, aia este o carne veche”

Produsele alimentare alterate pot fi periculoase pentru sănătate. Atunci când produsele alimentare se alterează, pot fi afectate în mod negativ calitatea, siguranța și valoarea nutritivă. Iată câteva dintre motivele pentru care produsele alimentare nu mai trebuie consumate atunci când sunt alterate:

Cum ne dăm seama de carnea alterată de pe piață

  • Risc de contaminare bacteriană: Atunci când alimentele sunt alterate, pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme patogene. Consumul de alimente contaminate poate duce la intoxicații alimentare și la manifestarea simptomelor precum greață, vărsături, diaree și febră.
  • Formarea substanțelor toxice: În timpul deteriorării, anumiți compuși chimici din alimente pot suferi modificări și pot forma substanțe toxice sau carcinogene. Consumul acestor substanțe poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv riscul de cancer.
  • Risc de reacții alergice: Alimentele alterate pot conține alergeni, ceea ce poate crește riscul de reacții alergice la persoanele sensibile la anumite ingrediente alimentare.
  • Deteriorarea gustului și a texturii: Alimentele alterate pot avea un gust și o textură neplăcute sau neobișnuite.
  • Este important să verificați întotdeauna data de expirare a produselor alimentare și să fiți atenți la semnele de alterare, cum ar fi mirosul neobișnuit, aspectul modificat sau consistența schimbată.

Cele mai periculoase alimente alterate

Prezent în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a explicat care sunt cele mai periculoase alimente atunci când sunt alterate.

”În primul rând produsele din carne. Carnea proaspătă, nu procesată termic, este destul de riscantă. Tot ceea ce înseamnă pastă de mici luată ca atare, fără să știm exact proveniența ei, carne tocată pe care nu o vedem tocată în fața noastră, tot felul de bucățele de carne alese și condimentate, marinate, de foarte multe ori maschează o alterare. Acestea sunt principalele probleme.

Mergem mai departe și vorbim despre produsele din carne. Adică o carne procesată pe care am feliat-o, nu trebuie vândută mai multe zile, pentru că riscul de contaminare, contaminare încrucișată de la carnea proaspătă câteodată, sau contaminare din spațiul respectiv, și chiar riscul de alterare chimică, de oxidare a grăsimii, știți că grăsimea în contact cu aerul oxidează, râncezește. În momentul în care râncezește nu mai este sigură pentru consum.

Atunci când produsul respectiv, un produs de carne, stă la o temperatură de 12-13 grade, în loc să îl ținem la 2-5 grade C, crește cantitatea de azot ușor hidrolizată, adică se strică.

Lucrurile acestea ar trebui mai clar și mai des explicate și popularizate. Se știe fiecare, când se duce la galantar, unde să se uite și ce trebuie să aleagă.

Pentru că, de foarte multe ori, din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către ”pieire”.

Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă, de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, colorant, aditiv, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, susține Alexandru Cîrîc.

Citește și: Decalajele de venituri între bogați și săraci ajung la praguri istorice în România. Care este venitul mediu al celor mai bogați și săraci 10% dintre români

carne
carne

„Trebuie să ne uităm la un produs ca să ne dăm seama dacă este ușor sau greu alterabil, dacă are dată limită de consum, sau dacă are best before. Adică poate fi consumat și după acea dată.

Produsele ușor alterabile, majoritatea cele vândute în piețe, sunt de fapt o mare problemă. O carne vândută într-un galantar în care nu se ține foarte mult cont de igienă, de contaminare încrucișată, de temperatură, poate deveni un risc foarte mare. De aceea este bine să ne uităm de foarte multe ori de unde cumpărăm.

Au fost probleme chiar în piețele de retail unde investiția în aceste aspecte este mult, mult mai mare.

Atunci când ne ducem în piețe și vedem că există inclusiv carne tocată la raft, vedem că avem la raft mici formați fără niciun fel de etichetă, că ar putea fi acolo de o săptămână, iar micii sunt o problemă pentru că punem în ei usturoi, condimente, nu se mai simte gustul. O carne tocată o simți deja că este acră, că este neplăcută. Atunci când o simțim un anume gust de acru, atunci nu mai trebuie consumată, aia este o carne veche”, a explicat Alexandru Cîrîc în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Poți citi: România poate ajunge „poarta” spațiului European. Ciolacu și Grindeanu încep negocieri istorice în Qatar

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult