- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decalajele de venituri între bogați și săraci ajung la praguri istorice în România. Care este venitul mediu al celor mai bogați și săraci 10% dintre români

19 Apr, 11:45 • Bumbeneci Diana
Adevărul neștiut de populație: România raportează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici.
Decalajele de venituri între bogați și săraci ajung la praguri istorice în România. Care este venitul mediu al celor mai bogați și săraci 10% dintre români

România se confruntă cu unul dintre cele mai semnificative decalaje de venituri din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Venitul mediu al celor mai bogați 10% dintre români este de aproape 5 ori mai mare decât al celor mai săraci 10% (prima decilă). Pentru comparație, în UE acest raport este de 3,6.

Decalajele de venituri între bogați și săraci

Decalaje similare de venituri, apropiate de nivelul României (4,9), se observă și în alte state precum Bulgaria (cu un raport de 5,6 între decila 10 și decila 1), Letonia și Lituania, toate acestea evidențiind o situație preocupantă.

În contrast, unele dintre cele mai reduse decalaje de venituri între categoriile sociale extrem de bogate și cele defavorizate (sub 3) se înregistrează în țări precum Slovacia, Slovenia, Cehia și Finlanda.

venituri România
venituri România

În perioada 2010 – 2015, decalajele de venituri în România s-au accentuat, crescând de la 5,2 la 6,5. Cu toate acestea, după anul 2015, tendința a fost de descreștere, cu veniturile cele mai mici crescând mai rapid decât cele mai mari. Cu toate acestea, țara noastră continuă să se confrunte cu unele dintre cele mai mari decalaje de venituri din UE.

Măsurarea decalajelor între veniturile a 10% cei mai bogați și 10% cei mai săraci cetățeni reprezintă un indicator al inegalităților sociale la nivelul unei țări. În timp ce indicatorii care privesc rata riscului de sărăcie iau în considerare un procent din venitul mediu pentru a arăta procentul populației sub sau aproape de pragul sărăciei, decalajele de venituri între bogați și săraci relevă gradul de distribuție a veniturilor în societate și, prin urmare, nivelul de inegalitate de venituri dintr-o țară.

Vezi și: Reducerea vârstei de pensionare cu 20 de ani. CNPP anunță care va fi stagiul minim necesar pentru pensionare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult