- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poți face bani cu porcul crescut în propria curte. Ce trebuie să știi dacă vrei să vinzi carne de porc legal

16 Nov, 20:40 • Bocioacă Bianca
Carnea de porc este la mare căutare în această perioadă, iar cei ce au în curte un astfel de animal încearcă să profite de cererea ridicată pentru a face un bănuț. Este necesară respectarea unor norme legale pentru comercializarea cărnii.
Cum poți face bani cu porcul crescut în propria curte. Ce trebuie să știi dacă vrei să vinzi carne de porc legal

Cum îți poți vinde porcul din curte în mod legal. Dacă intenționezi să vinzi un porc în perioada sărbătorilor de Crăciun sau să pui în vânzare carne, este esențial să cunoști noile reglementări impuse de autorități, menite să faciliteze vânzarea animalelor pentru micii crescători.

Potrivit Ministrului Agriculturii, românii pot vinde porcii prin intermediul unei adeverințe eliberate de un medic veterinar.

Conform legii 122/2023, gospodarii aveau posibilitatea să crească porci în gospodăria proprie în vederea hrănirii și sacrificării lor în mod legal. Cu toate acestea, comercializarea porcilor era interzisă. În consecință, după sacrificare, este necesară efectuarea unei analize a cărnii pentru a confirma absența trichinelozei. Așadar, este crucial să acorzi atenție acestui aspect pentru a te asigura că procesul de vânzare a porcului se desfășoară legal, scrie romaniatv.net.

Citește și: Când se va deschide Târgul de Crăciun din Sibiu în 2023! În premieră: spaţiul expoziţional va fi extins în curtea Palatului Brukenthal

Dacă porcul aparține familiei tale, nu există probleme în a transporta carnea acasă. Porcul sacrificat în curtea familiei este destinat consumului propriu și familial, eliminând orice potențiale legate de transport.

Cum poți afla greutatea unui porc fără să folosești cântarul

Dacă vrei să vinzi un animal din propria ogradă și nu dispui de un cântar pentru a determina greutatea acestuia, poți afla acest aspect fără să recurgi la cântărire.

Pentru a determina greutatea porcului fără a utiliza un cântar, vei avea nevoie de o ruletă și un calculator. Specialiștii susțin că eroarea acestei metode este de maximum 3%, oferindu-ți o estimare foarte apropiată de valoarea exactă.

Citește și: Tichete sociale de Sărbători pentru familiile nevoiaşe. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să intri în posesia banilor pentru Crăciun

Măsoară porcul cu ajutorul ruletei de la spatele urechii până la baza cozii, iar această valoare va fi notată cu litera „L” în formula de calcul. Apoi, măsoară circumferința porcului în spatele picioarelor din față, notând această valoare cu litera „C”.

Formula de calcul este următoarea: G = C x C x L x 69.3, unde „C” reprezintă circumferința porcului, „L” reprezintă lungimea acestuia, „G” reprezintă greutatea totală, iar 69.3 este o constantă de calcul.

De exemplu, dacă animalul are o lungime de 1.2 metri și o circumferință de 1.3 metri, greutatea se calculează după formula: G = 1.3 x 1.3 x 1.2 x 69.3, rezultând o greutate de 140.5 kg pentru porc.