- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poți recupera permisul suspendat în 2024. Apar noi reguli

01 Feb, 19:00 • Bumbeneci Diana
Cum poate fi recuperat permisul suspendat pentru viteză în 2024. Situațiile în care șoferii trebuie să dea examen.
Cum poți recupera permisul suspendat în 2024. Apar noi reguli

Persoanele care au permisul suspendat după ce au depășit limita de viteză au posibilitatea de a-și redobândi dreptul de conducere mai repede, însă doar în anumite situații. Sunt cazuri în care legea prevede susținerea unui examen.

Depășirea limitei de viteză se numără printre principalele motive pentru care mii de șoferi rămân, în fiecare an, fără permisul de conducere.

Chiar dacă încalcă legea din grabă sau din teribilism, aceștia se aleg, în final, cu suspendarea permisului auto, la care se adaugă și o amendă. Poliția poate aplica și doar o amendă contravențională, însă numai în cazul în care viteza nu a fost depășită cu mult.

În acest sens, șoferii trebuie să cunoască foarte bine sancțiunile aplicate în funcție de viteza cu care au depășit limita.

De la începutul anului 2024, Codul Rutier a suferit actualizări, impunând sancțiuni mai severe pentru șoferii care încalcă limitele de viteză.

Ai mai putea citi: Temperaturi de primăvară în România. ANM anunță unde vor fi 4 grade, dar și -18 grade

amendă permis de conducere
amendă permis de conducere

Respectarea strictă a acestor limite este esențială, iar gradul sancțiunilor variază în funcție de cât de mult depășește șoferul limita de viteză:

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă
  • Peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 90 de zile
  • Peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 120 de zile

De exemplu, un șofer care va circula cu peste 100 km/h într-o zonă unde limita este de 50 km/h, se va alege cu permisul suspendat pentru o perioadă de trei luni, dar și puncte de amendă.

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei.

Noi limite de viteză
Mai mult, în baza unui proiect adoptat de Senat, care stabilește un nou prag de viteză, șoferii care încalcă legea pot rămâne și o jumătate de an fără dreptul de a conduce.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile […] depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, scrie în proiectul legislativ adoptat de Senat.

Recuperarea permisului suspendat pentru viteză

Șoferii care au rămas fără permis pentru depășirea limitei de viteză îl pot recupera după expirarea perioadei pentru care acesta a fost suspendat.

De asemenea, șoferii vor fi nevoiți să susțină și un examen teoretic în următoarele situații:

  • permisul a fost suspendat pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice;
  • nu a acordat prioritate, a efectuat o depășire neregulamentară sau a trecut pe roșu și a provocat un accident de circulație;
  • a fost dispusă suspendarea permisului pentru o perioadă de 180 de zile, fapta fiind considerată infracțiune.

Persoanele care au nevoie de permis și vor să-l recupereze mai repede, au posibilitatea de a susține, la cerere, examenul.

„La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea unor contravenţii se reduce cu o treime, de către şeful poliţiei rutiere a judeţului sau a municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române”, se stabilește prin Art. 104 din legea circulației.

Condiții pentru reducerea perioadei de suspendare
Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, șoferii trebuie să îndeplinească mai multe condiții, cumulativ:

  • deține permis de conducere de cel puțin 12 luni
  • nu a acumulat 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări
  • nu a fost depistat la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor
  • nu a depășit viteza maximă cu mai mult de 70 km/h.

„Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la Art. 104 […] până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce”, se mai precizează în legea circulației.

Examenul pentru redobândirea permisului este gratuit, iar șoferii îl pot promova doar dacă răspund corect la cel puțin 13 întrebări dintre cele 15 incluse în test, notează promotor.ro.

Vezi și: Marcel Ciolacu, detalii legate de rocada președinților PSD și PNL la Cotroceni. Ce se va întâmpla cu alegerile în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult