- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum să reduci consumul de curent al unui frigider. Regulile care te ajută să economisești și să scazi factura la energie

28 Jan, 22:30 • Claudia Simion
Frigiderul e printre cele mai folosite electrocasnice de către români. Se regăsește în locuința fiecăruia și e utilizat zilnic. Tocmai de aceea, mulți se întreabă cât durent consumă și cum ar putea să economisească.
Cum să reduci consumul de curent al unui frigider. Regulile care te ajută să economisești și să scazi factura la energie

Frigiderul poate ajunge să consume enorm de mult dacă nu suntem atenți să respectăm câteva reguli. Sigur, de obicei depinde de modelul lui, de temperatura exterioară sau de funcția de încărcare.

Frigiderul nu consumă curent în permanență. Spre exemplu, dacă are motorul pornit și ușa închisă consumă foarte puțin sau chiar deloc. Dacă vorbim de un frigider (clasa energetică A, cu un volum de 387 l) cu un consum anual de energie de 108 (kWh/an), în condiții optime de utilizare și luând în considerare costul plafonat al energiei de 0,8000 lei/kWh, vom avea un cost lunar aferent energiei 7,2 lei pe lună, respectiv 86, 4 lei pe an.

Citește și Bani pentru panouri fotovoltaice și în 2023. Bugetul este de 4 ori mai mare față de anul trecut

În cazul unui frigider de 330 L din clasa F putem ajunge la un consum anual de 300 kWh. Un produs asemănător care are aceleași caracteristici de volum, dar care e în clasa de energie E, ajunge la un consum anual de 258 kWh. La clasa A ar consuma anual doar 66 kWh. Diferența de consum între clasele energetice e în medie de 50 kWh pe an. Înlocuirea unui frigider din clasa energetică F cu unul din clasa A va duce la scăderea consumului anual cu 240 kWh.

Reguli simple ca să faci frigiderul să consume mai puțin curent

Sunt câteva reguli de care ar trebui să țineți cont dacă vreți ca frigiderul pe care-l aveți să consume mai puțin curent. O primă regulă ar fi să-l dezghețați cu regularitate fiindcă gheața acumulată va crește consumul de energie.

Încercați să scăpați de obiceiul de a deschide frigiderul atât de des doar ca să mai vedeți ce aveți în el. Cu cât îl deschideți mai des, fără să fie neapărată nevoie, cu atât frigiderul face eforturi mai mari de răcire a aerului care intră. Se mărește gradul de umiditate și se formează gheață, care va duce la un consum mărit de energie electrică.

Citește și Oficial! România va avea un nou drum de mare viteză. Costă 500 de milioane de euro și leagă mai multe județe de Autostrada Soarelui

Mai mult, încercați să setați termostatul la +4 – +5 grade în frigider și la -18 în congelator. Acestea sunt temperaturile cele mai potrivite pentru păstrarea alimentelor și ajută, de asemenea, la un consum bun de energie.