- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oficial! România va avea un nou drum de mare viteză. Costă 500 de milioane de euro și leagă mai multe județe de Autostrada Soarelui

27 Jan, 17:07 • Bumbeneci Diana
A fost semnat oficial proiectul pentru drumul care leagă 4 județe! Când va fi gata drumul de mare viteză ce duce direct pe Autostrada Soarelui și costă 500 de milioane de euro.
Oficial! România va avea un nou drum de mare viteză. Costă 500 de milioane de euro și leagă mai multe județe de Autostrada Soarelui

Zi de mare interes pentru infrastructura din România. Astăzi, la Brăila, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, alături de președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Ialomița, Marian Pavel, și administratorul public al județului Călărași, Bogdan Mihai, a semnat contractul privind realizarea studiului de fezabilitate pentru un drum de mare viteză care să conecteze județele din regiune cu Autostrada Soarelui, pe ruta Galați – Slobozia (Ialomița) – Drajna și Chiciu (Călărași) – Drajna. La evenimentul dedicat proiectului de mare anvergură au participat și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, precum și europarlamentarii Dan Nica și Mihai Tudose.

Un drum expres va lega 4 județe

Drumul expres cu o lungime de estimată de 142 de kilometri va lega județele Galaţi, Brăila, Călăraşi şi Ialomiţa. Primul pas a fost făcut azi, fiind semnat contractul pentru studiul de fezabilitate.

Investiția a fost evaluată la 500 de milioane de euro. Șoseaua de mare viteză va face legătura județelor menționate cu A2.

Contractul pentru studiul de fezabilitate TransRegio Galaţi – Brăila – Slobozia – Drajna – Chiciu – A2, proiect care se derulează prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) formată din CJ Galaţi, CJ Brăila, CJ Călăraşi şi CJ Ialomiţa, a fost semnat vineri, la Brăila, în prezenţa ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, acesta din urmă arătându-se mulțumit de evenimentul important la care a luat parte.

Momentul semnării contractului pentru drumul expres ce va lega mai multe județe de A2
Momentul semnării contractului pentru drumul expres ce va lega mai multe județe de A2

Pentru mine este o satisfacţie deosebită că astăzi s-a semnat acest contract aici. Este cel mai mare ADI, cea mai mare asociere la nivel naţional, pe patru consilii judeţene. Iată că, spre deosebire de altele, şi nu am de ce să ascund acest lucru – în acest an am semnat 54 de protocoale de acest tip – este lucrarea cea mai mare, s-au şi mişcat foarte bine şi astăzi am ajuns în acest punct.

Vă rog frumos să ne luaţi banii, pentru că voi faceţi toate lucrările, ministerul plăteşte şi sunt extrem de bucuros să pot să finanţez lucrări de acest tip. Încă o dată felicitări. Este un exemplu pentru toţi ceilalţi cu care am semnat protocoale în acest an pe lucrări mai simple, care nu au ajuns să parcurgă aşa de repede etapele cum s-a întâmplat aici. Felicitări”, a declarat Grindeanu.

Citește și: Cel mai puternic drumar din România va ajunge la capacitatea maximă! Grindeanu: „Nu poate promite utilaje pe hârtie”

Licitația este câștigată de Asocierea East Water Drillings SRL & Primacons Group SRL. Valoarea totală a contractului este de 17.064.028 de lei (fără TVA).

TransRegio
TransRegio

“Este un pas mare pe care îl facem pentru conectarea regiunii la Autostrada Soarelui prin intermediul unui drum de mare viteză cu patru benzi. De aceea, ne-am aliat patru județe, în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructura de Transport de Interes Strategic, și am realizat împreună un parteneriat cu CNAIR. La finalul acestor analize tehnice, specialiștii vor spune care sunt alternativele de traseu, unde se poate extinde la patru benzi ruta actuală către autostradă sau unde trebuie construite de la zero tronsoane noi de drum, pasaje rutiere sau centuri ocolitoare, astfel încât să fie scos cât mai mult traficul din interiorul localităților.

15 firme, cu tot cu subcontractori, inclusiv Oficiul Județean pentru Studii Pedologice și Agrochimice Galați, vor lucra la acest important și necesar studiu de fezabilitate.

Avem mare nevoie de acest drum de mare viteză, care va conecta județul nostru, prin intermediul Drumului Expres Galați-Brăila, și podul de peste Dunăre cu A2,  pentru a reduce substanțial timpul de deplasare pe drumul către București și pentru a crește siguranța în trafic”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

TransRegio
TransRegio

Potrivit Master Planului de Transport al României,  lungimea estimată a drumului Transregio este de aproximativ 150 de km. Finanțarea pentru realizarea documentației va fi asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Te mai poate interesa și: CFR va realiza conexiunea feroviară cu Aeroportul Timișoara. Au fost alocați 424 milioane de lei prin PNRR

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult