- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum să reduci facturile la energie cu 80%. Soluția unui român

17 Jan, 13:35 • Polojan Tudor
Un român a găsit soluția pentru micșorarea facturilor la energie. Nu este ieftin, însă investiția se amortizează într-un timp destul de scurt.
Cum să reduci facturile la energie cu 80%. Soluția unui român

Un bărbat și-a dotat casa de 300 de metri pătrați cu panouri fotovoltaice pentru a scăpa de facturile mari la energie. Pe lângă panouri, bărbatul a adăugat și o pompă de căldură. Investiția nu a fost mică însă din luna mai a anului trecut și până acum facturile sunt cu 80% mai mici, scrie antena3.ro.

Proprietarul declară că este extrem de mulțumit de investiție. Acesta nu este singurul român care a trecut pe energie verde. Tot mai mulți oameni au început să își instaleze astfel de sisteme generatoare de energie regenerabilă.

Citește și: Scad ratele? IRCC crește, ROBOR la minim. Când vor reveni la normal?

Panouri de energie solară/ sursa: eebc.ro
Panouri de energie solară/ sursa: eebc.ro

Cât a costat investiția de trecere la energie regenerabilă?

„12.400 de euro panourile fotovoltaice și 6.000 de euro pompa de căldură. Foarte mulțumit. Principalul beneficiu e că nu mai am grija facturilor. La pensie te cam gândești la facturi. Spre exemplu, anul trecut am dat 1.400 de euro. Acum nu plătesc decât gazele pentru ce gătim 50-60 de lei pe lună.

Terminarea a fost în momentul în care am primit un email de la gaze că se mărește prețul cu de 6 ori.Dacă înmulțim cu 1.400-1.600 euro pe an, unde ajungem?”, a declarat bărbatul.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege prin care românii doritori de astfel de sisteme își vor putea cumpăra și instala mai ieftin panouri fotovoltaice și pompe de căldură în 2023. TVA-ul se va reduce de la 19% la doar 5%.

„Persoanele care doresc să-şi instaleze sisteme fotovoltaice şi sisteme de preparare a apei calde, în primul rand, au o reducere a facturii de energie. Din rețea se consumă foarte puțin, cam 20-30%, deci factura de energie va scădea cu 70-80%.

La fel, se adaugă şi reducerea facturii de gaze, pentru că ne încălzim apa, cel puțin, 3 anotimpuri pe an de la soare şi putem s-o folosim în interiorul gospodăriei”, spune Dan Tudose, managerul unei firme de panouri fotovoltaice.

Se estimează că pe tot teritoriul țării, în acest moment, ar fi aproximativ 30.000 de panouri fotovoltaice instalate. Autoritățile estimează că până la sfărșitul anului numărul acestora s-ar putea dubla.

Te-ar putea interesa: Grindeanu chemat la DNA. Ministrul transporturilor, citat ca martor

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult