- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Scad ratele? IRCC crește, ROBOR la minim. Când vor reveni la normal?

17 Jan, 12:29 • Polojan Tudor
ROBOR continuă scadă în ciuda faptului că Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară la 7%. Se întreaptă cu pași repezi de 6%, egalând astfel cu dobânda pe care BNR o oferă la facilitatea de depozit.
Scad ratele? IRCC crește, ROBOR la minim. Când vor reveni la normal?

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, arată că la finalul lunii martie vom vedea ultima majorare a indicelui IRCC, care va ajunge la nivelul de 5,98%, scrie economica.net. ROBOR, încotro?

Majorarea dobânzii cheie la 7% nu a mai afectat de această dată indicele ROBOR. Vicepreședintele CFA susține că piața se așteaptă și speră ca aceasta să fie ultima majorare de dobândă. Este, de asemenea, foarte posibil ca la finalul anului 2023 să vedem o inversare a acelor.

Citește și: Rezoluțiile pentru 2023 ale angajaților români: venituri mai mari, program mai scurt

Robor BNR/ sursa: puterea.ro
Robor BNR/ sursa: puterea.ro

Inflația pare că vrea să scadă, ROBOR?

Inflația a intrat într-un trend descendent în luna decembrie a anului trecut. Acest lucru nu înseamnă decât că a fost atins vârful maxim al ratei acesteia. Din acest moment prețurile vor începe să scadă.

Controlul restrâns al lichidității a fost scos din comunicatul oficial, lucru ce se vede și pe piața interbancară. Băncile nu mai apelează la facilitatea de credit pe termen scurt oferită de BNR la dobânzi de 8% , băncile împrumutându-se între ele la dobânzi mai mici.

La scăderea ROBOR au contribuit toate aceste aspecte. Pentru împrumuturile pentru o săptămână, indicele a ajuns la 6,06% iar pentru împrumuturile peste noapte sau „overnight” valoarea lui a ajuns la 6,05%.

„Dobânzile pe termen scurt de pe piaţa interbancară sunt relevante pentru stabilirea IRCC. În acest context, ne aşteptăm ca după maximul care va fi stabilit la sfârşitul lunii martie şi va fi valabil tot trimestrul al II-lea, de 5,98%, IRCC să înceapă la rândul său să se aplatizeze şi chiar să scadă”, a mai spus Adrian Codîrlaşu.

Valoarea indicelui la trei luni a scăzut la 7,35%, nivelul precedent fiind de 7,40%, aceasta fiind cea mai mică valoarea din 22 iulie 2023. ROBOR la șase luni este 7,59%, la ultima ședință atingând valoarea de 7,65%. Cea mai mare valoare a indicelui ROBOR la 6 luni a fost atinsă în data de 1 februarie 2010, ajungând atunci la 8,27%

Te-ar mai putea interesa: Formula de calcul pentru pensii nu este încă finalizată. Ministrul Muncii spune că recalcularea pensiilor se amână

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult