- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum se calculează pensiile după noua lege. Ce indemnizații vor primi din septembrie românii care au lucrat 20 sau 30 de ani

24 Mar, 08:34 • Adrian Popovici
Mulți români sunt îngrijorați că noua recalculare a pensiilor le-ar putea aduce indemnizații mai mici. Cu toate acestea, autoritățile dau asigurări că nu este cazul.
Cum se calculează pensiile după noua lege. Ce indemnizații vor primi din septembrie românii care au lucrat 20 sau 30 de ani

Recalcularea pensiilor este un subiect care domină discuțiile din spațiul public în ultima perioadă, iar mulți români care și-au petrecut toată viața muncind se întreabă în acest moment ce venituri vor avea din septembrie 2024, asta după majorarea de 13,8% de au avut parte de la 1 ianuarie, după cum transmite Antena 3 CNN.

Deși mare parte dintre pensii vor fi mărite din septembrie, trebuie precizat că există posibilitatea ca noua formulă de calcul să stabilească faptul că unii românii nu pot primi o majorare sau, din contră, chiar și indemnizații mai mici. Din fericire pentru ei, legea stabilește că la final vor rămâne cu pensia cea mai avantajoasă, ceea ce înseamnă că nimeni nu va avea parte de o scădere.

În acest moment, mulți dintre români încep să-și facă singuri calculele pentru a vedea ce pensii vor primi din septembrie. Astfel, aceștia trebuie să ia în calcul detalii ca perioada de cotizație sau grupa de muncă.

Citește și: Pensionarii care vor primi punctaje mai mari la reclaculare pe noua lege. Anunțul făcut de casele de pensii

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în septembrie?
Ce se întâmplă cu pensiile românilor în septembrie?

Ce pensii vor primi românii după 20 sau 30 de ani de muncă?

Aceasta este o întrebare pe care și-o pun mulți dintre cei care așteaptă ca pensiilor lor să crească în septembrie. Astfel, pornim de la cazul unei persoane care a lucrat timp de 25 de ani și care după întreaga sa activitate a acumulat 20 de puncte de pensie. Dat fiind că valoarea unui punct este de 2.051 de lei, pensia brută a acestuia este de 4.100 de lei, iar pensia netă este aproximativ 3.850 de lei.

Spre exemplu, să luăm cazul unui pensionar care a lucrat timp de 30 de ani și a reușit să acumuleze un total de 40,72871 puncte în sistemul de pensii. Conform acestor cifre, el va primi o pensie lunară de 3.500 de lei. Această sumă reprezintă o reducere de 300 de lei față de pensia actuală pe care o primește, care este de 3.800 de lei lunar.

Această scădere în cuantumul pensiei arată că această recalculare nu duce în mod automat la creșterea tuturor pensiilor. Cu toate acestea, după cum au dat asigurări autoritățile în repetate rânduri, nu vor exista indemnizații care să scadă, iar persoanele care se află în situația prezentată mai devreme vor beneficia de pensiile cele mai avantajoase pentru ei.

Citește și: Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensiile românilor. Ce se întâmplă cu indemnizațiile dacă poștașii întră în grevă generală