- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensionarii care vor primi punctaje mai mari la reclaculare pe noua lege. Anunțul făcut de casele de pensii

20 Mar, 18:51 • Adrian Popovici
Procesul de evaluare a indemnizațiilor primite de pensionari a început, iar casele de pensii dau asigurări că au urcat într-o bază de date toate documentele pe care le-au primit.
Pensionarii care vor primi punctaje mai mari la reclaculare pe noua lege. Anunțul făcut de casele de pensii

După ce au luat cunoștință de noile prevederi privind recalcularea pensiilor, acordarea de punctaje și drepturile financiare conform legii ce urmează să intre în vigoare la 1 septembrie, pensionarii au invadat sediile caselor de pensii. Românii care au aflat că ar putea beneficia de sume suplimentare la pensie conform noilor reglementări s-au adresat autorităților, dorind să obțină informații despre documentele necesare sau să verifice dacă mai sunt necesare alte acte pentru recalculare, transmite Antena 3 CNN.

Un număr semnificativ dintre acești pensionari sunt frustrați de faptul că contribuțiile lor financiare pe parcursul carierei nu au fost luate în considerare la determinarea sumei pensiei. Deși situațiile variază de la un solicitant la altul, majoritatea pensionarilor, conform reprezentanților caselor de pensii, au deja la dosare documentele necesare pentru a fi folosite conform noii legi.

Procesul de evaluare a pensiilor românilor a demarat cu ceva timp în urmă, iar din fiecare dosar, documentele care vor fi luate în considerare conform prevederilor noii legi a pensiilor au fost înregistrate într-o bază de date ce va servi drept fundament pentru recalculare.

„Conform prevederilor art.144 alin.1 din Legea nr. 360/2023, la data intrării în vigoare a prezentei legi, respectiv la data de 1 septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001”, precizează reprezentanții caselor de pensii.

Dacă în urma procesului de recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării.

Te-ar putea interesa și: Pensionarii iau cu asalt Casele de Pensii! Vor să afle ce acte trebuie să depună pentru majorarea pensiei

Pensionari. Foto arhivă
Pensionari. Foto arhivă

Casele de pensii, anunț pentru pensionari

Este important ca pensionarii să știe că în cazul înregistrării unor sume în fondul de salarii după anul 2001, pentru care s-a achitat contribuția la asigurările sociale de stat, nu este necesară prezentarea de documente suplimentare, deoarece aceste informații sunt deja înregistrate la Casa de Pensii.

Chiar și în situația sumelor cu care pensionarii au contribuit înainte de 2001, majoritatea au furnizat astfel de documente la dosarul de pensie, chiar dacă acestea nu erau valorificate conform legislației anterioare.

Dacă documentele deja depuse îndeplinesc criteriile de valabilitate și legalitate, acestea vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei, care se va efectua automat în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Citește și: Aceste pensii se vor majora cu 4,57% de la 1 iulie. „Ajustarea pensiilor depăşeşte cu mult rata inflaţiei”