- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum se modifică, de fapt, OUG 84. În ce condiții primesc înapoi permisul șoferii care refuză testul anti-drog

10 Jul, 15:01 • Bumbeneci Diana
Cum se modifică OUG 84. Apar noi detalii interesante pentru șoferii care sunt controlați în trafic.
Cum se modifică, de fapt, OUG 84. În ce condiții primesc înapoi permisul șoferii care refuză testul anti-drog

Conform unui nou proiect de Ordonanță de Urgență, consultat de Antena 3 CNN, șoferii care refuză testul rapid anti-drog al Poliției, sau care sunt depistați pozitiv la prezența unei substanțe interzise în organism, vor primi înapoi permisul de conducere în anumite situații. Este vorba despre înapoierea actului doveditor de conducere „la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice”, sau dacă rezultatul testelor de laborator este negativ.

Cum se modifică OUG 84

Modificarea OUG 84 vine după protestele șoferilor în legătură cu erorile testelor rapide anti-drog ale Poliției și după apelul medicilor legiști care susțin că modificarea Codului Rutier poate duce la abuzuri.

Noul proiect de OUG prevede situațiile în care șoferii își vor primi înapoi permisul de conducere. Acestea sunt următoarele:

  • „Permisul de conducere retras (…) se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
  • Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
  • Persoana (…) poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.”

Conform unor surse politice, guvernanții nu s-au hotărât încă dacă vor adopta o nouă Ordonanță de Urgență, o Hotărâre de Guvern, sau ambele. Modificările urmează să fie aprobate în ședința de guvern de joi.

Drog test stabilit prin OUG 84
Drog test stabilit prin OUG 84

Marcel Ciolacu: „Nu e o catastrofă dacă rămâi fără permis două zile”

De curând, premierul Marcel Ciolacu a susținut Ordonanța 84 și a promis că autoritățile vor mai cumpăra aparate de testare antidrog. Acesta a explicat că o lege similară există și în Germania, și în Spania, și că este necesară pentru a reduce numărul celor care se urcă drogați la volan, el amintind de cazul 2 Mai”.

„Am vorbit şi în timpul ședinței Internaţionalei Socialiste cu domnul ministru Cătălin Predoiu. În acest moment, ceea ce reclamă dânşii este faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că legea este bună, pentru că ne amintim de 2 Mai. Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot.

Cu adevărat, statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. În timp real eu consider că între 48 de ore şi 72 de ore este un răspuns într-un timp rezonabil pentru testele de sânge. Se face ca în toată lumea primul test, am înţeles că dacă iei două pastile de Nurofen în acel moment s-ar putea să fie testul pozitiv; se face testul de sânge, în 48 de ore se dă răspuns. Eu cred că nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis”, a susţinut Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Citește și: Pensii iulie 2024. Banii ajung diferit la pensionari luna aceasta. Anunț CNPP

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult