- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CUTREMUR în retail! Supermarketurile CORA dispar din România! Renunță la toate magazinele și le vor vinde către un alt lanț internațional de supermakerturi!

25 Apr, 19:29 • Bumbeneci Diana
Cutremur în rândul lanțurilor de retail! Cora renunță la toate magazinele și se retrage din România. Carrefour, gata să preia operațiunile și magazinele raportate la o cifră de afaceri de peste 1,55 miliarde de lei
CUTREMUR în retail! Supermarketurile CORA dispar din România! Renunță la toate magazinele și le vor vinde către un alt lanț internațional de supermakerturi!

Schimbă majore în retail-ul din România. Gigantul Carrefour ar fi gata să preia oficial operaţiunile de pe teritoriul țări noastre ale retailerului Cora. Este vorba, în primă fază, de o trazacţie făcută strict între investitori francezi, anunță ZF.

Cora se retrage din România

Potrivit sursei citate, trazacţia ar urma să se semneze chiar în zilele următoare. Acordul între francezi vizează cele zece hipermarketuri şi alte câteva magazine de proximitate modernă sub brandul Cora.

Se pare că aceasta nu este prima încercare de vânzare a companiei. În ultimii ani, din cauza vânzărilor mult prea slabe, acţionariiau fost nulţumiţi de rezultatele locale şi au căutat cumpărători. Chiar dacă s-au purtat multe discuții de-a lungul timpului, chiar şi cu Carrefour, până acum ele nu s-au concretizat. Dacă se confirmă oficial afacerea Cora-Carrefour, Cora iese oficial din România.

Te mai poate interesa și: Piața de retail este în continuă ascensiune! Trei mari malluri se deschid în 3 orașe din România

Cora și Carrefour
Cora și Carrefour

Tot în acest context, sursa citată mai anunță că retail-ul Cora a închis anul 2021 cu afaceri de 1,55 mld. lei, cu 5% mai mici decât în 2020, fiind singurul retailer pe minus în al doilea an de pandemie. Mai mult, pierderile nete au fost de 43 mil. lei, faţă de 4,8 mil. lei profit net în 2020.

De partea cealaltă, Carrefour are mult mai mult succes și a obţinut local în 2022 vânzări cu TVA de 2,6 mld. euro. Compania deține local circa 400 de magazine sub mai multe formate, precum hipermarketuri, supermarketuri, proximitate şi discount. Acestora li se adaugă operaţiunile online.

Pentru piaţa de retail alimentar, aceasta este una dintre cele mai mari tranzacţii din ultimii ani. De-a lugul timpului au mai fost raportate și alte tranzacții majore – preluarea Profi de către fondul de investiţii Mid Europa Partners, în 2016, în schimbul sumei de 533 mil. euro, exitul Real prin vânzarea hipermarketurilor către Auchan (20 de magazine mari pentru 250 mil. euro) şi intrarea Lidl pe piaţă prin achiziţia Plus Discount (circa 200 mil. euro). Pe locul patru vine preluarea Billa de către Carrefour. Această tranzacţie dintre Carrefour şi Cora ar fi astfel pe locul cinci, conform calculelor ZF.

Ai mai putea citi și: Jumbo a dat lovitura în România. Cu doar 16 hipermarketuri, retailerul grec a înregistrat vânzări de peste 200,48 milioane de euro 

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult