- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cutremur la Rompetrol! Compania a încheiat primele nouă luni din 2023 cu o pierdere de 3,5 mil. dolari, de la un profit de 161 mil. dolari înregistrat în anul precedent

16 Nov, 14:48 • Cornel Ghimeșan
Rompetrol încheie dezastruos primele nouă luni ale anului. Compania membră a Grupului KMG International a raporta un profit operaţional (EBITDA) în scădere de 35% şi un rezultat net negativ de 3,5 milioane de dolari.
Cutremur la Rompetrol! Compania a încheiat primele nouă luni din 2023 cu o pierdere de 3,5 mil. dolari, de la un profit de 161 mil. dolari înregistrat în anul precedent

Compania a încheiat primele nouă luni din 2023 cu o pierdere de 3,5 mil. dolari. Cele mai recente date raportate arată că Rompetrol a înregistrat peste 3,8 milioane de tone de materii prime procesate în rafinăria Petromidia, scrie economedia.ro.

Citește și Cine este Florian Daniel Pop, noul director general de la Rompetrol Rafinare. Motivul pentru care a fost votat de kazahi

Compania a încheiat primele nouă luni din 2023 cu o pierdere de 3,5 mil. dolari

Reprezentanții Rompetrol au anunțat că cea mai mare unitate de profil din România a direcţionat pe piaţa domestică a 66% din totalul de 2,9 milioane de tone de carburanţi produşi (benzine, diesel şi jet A1).

Astfel, în trimestrul trei al acestui an, compania a înregistrat rezultate financiare consolidate în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 4 miliarde de dolari (scădere de 17%), un profit operaţional (EBITDA) de 214 milioane de dolari (scădere de 35%) şi un rezultat net negativ de 3,5 milioane de dolari.

Conducerea Rompetrol a subliniat că rezultatele financiare au fost influenţate semnificativ de volatilitatea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi produse finite. În primele nouă luni ale anului, cotaţiile au atins scăderi de 16% la benzină şi 23%, la motorină.

Faţă de trimestrul III 2022, la nivel european marjele de rafinare au scăzut cu 14,6 USD/MT (-11%) în trimestrul III 2023, respectiv cu 20 USD/MT (-15,8%) în ianuarie – septembrie 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Tot în trimestrul trei al anului 2023, Rompetrol Rafinare a continuat să fie unul dintre cei mai importanţi contribuabili la bugetul de stat, plătind peste 378 de milioane de dolari şi peste 1,2 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2023, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuţia la taxa de solidaritate pentru anul 2022.

Astfel, pentru perioada ianuarie – septembrie 2023, compania a estimat o contribuţie de 34,1 milioane de dolari, ţinând cont de normele actuale ale OUG 186. Totodată, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei şi în scop de protejare a intereselor acţionarilor, Rompetrol Rafinare depunând eforturi considerabile pentru susţinerea acestei taxe.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

De asemenea, în primele nouă luni ale anului, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost de 3,84 milioane de tone, nivel asemănător celui din ianuarie – septembrie 2022. În trimestrul III, procesarea a scăzut cu 23%, comparativ cu trimestrul III 2022, anunță reprezentanții companiei.

Această scădere a fost determinată de funcţionarea rafinăriei Petromidia fără instalaţia de Hidrocracare Blândă (MHC), scoasă din flux în urma unui incident tehnic survenit în luna iunie 2023. Lucrările de reabilitare a instalaţiei sunt coordonate de Rominserv (contractorul general al Grupului KMGI) şi sunt programate să se finalizeze până la finalul lunii noiembrie.

Citește și Rompetrol bate palma cu CFR Călători: va livra 9.000 de tone de carburant pentru locomotive. Valoarea contractului ajunge la 49.5 milioane de lei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult