- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cutremurele din Gorj au distrus majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din județ

17 Feb, 23:42 • Gorgorin iulia
Un cutremur cu magnitudinea 4.3 s-a produs vineri dimineață în Gorj. Seismele care au avut loc în această săptămână a distrus majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din mai multe localități.
Cutremurele din Gorj au distrus majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din județ

Pământul s-a zguduit din nou în județul Gorj, acesta fiind al treilea seism cu magnitudinea peste 4 înregistrat în Gorj în această săptămână. Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat că seismul cu magnitudinea 4,3  s-a produs vineri în județul Gorj, la o adâncime de doar 8,7 kilometri.

Citiți și: Oltenia se zgâlțâie din nou. Cutremur după cutremur noaptea trecută în Gorj. Cei mai puternic a avut 4.2 pe Richter

Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din județul Gorj prezintă fisuri la nivelul tencuielii şi al tavanului, în urma cutremurelor. Pentru multe dintre ele a fost recomandată extinderea inspecţiei, scrie Agerpres.

Cel mai puternic din județul Gorj s-a produs marţi și a avut magnitudinea de 5,7 grade, fiind resimţit în Bucureşti dar și în mai multe judeţe ale ţării.

Lista şcolilor şi grădiniţelor din județul Gorj afectate de cutremure

Gorj
Gorj

Specialiștii au evaluat starea tehnică a imobilelor şi au evaluat gradul de afectare a structurii de rezistenţă. Aceștia au analizat instituțiile de din învăţământ din municipiul Târgu Jiu şi localităţile în care cutremurele s-au resimţit mai puternic și au constatat că majoritatea prezintă fisuri la nivelul tencuielii şi al tavanului, pentru multe dintre ele fiind recomandată extinderea inspecţiei.

Potrivit unui raport transmis de prefectul judeţului Gorj, Cristina Cilibiu, vineri au fost verificate clădirile cu destinaţie unitate de învăţământ din municipiul Târgu Jiu, oraşul Tismana, comunele Stăneşti, Runcu şi o parte din Arcani. Joi au fost controlate cele din Arcani, Runcu, Tismana.

La Grădiniţa cu Program Prelungit din Preaja au fost constatate fisuri pe pereţii interiori pe verticală, fiind restricţionat accesul în zona muzeului şi a sălii de spectacole din incintă.

La Liceul Tehnologic din Tismana este necesară o expertiză tehnică şi a fost interzisă utilizarea pe latura de nord la etajul clădirii, iar la Şcoala Gimnazială din Celei, la fel, cu interzicerea utilizării clădirii pe latura stângă până la grinda suspendată.

În comunele Arcani şi Runcu, cele mai afectate de seisme, la Şcoala din Arcani este interzis accesul şi utilizarea imobilului, aceeaşi situaţie înregistrându-se şi la Şcoala Primară Valea Mare.

„În comuna Arcani, la Şcoala Gimnazială sunt fisuri orizontale, verticale şi la 45 de grade, pe perete între casa scării şi sala de clasă P+1; pe pereţi săli de clasă interiori şi exteriori grav afectaţi; structură de rezistenţă grav afectată. Este necesară realizarea unei expertize tehnice, accesul interzis şi interzicerea utilizării imobilului. În comuna Runcu, la Şcoala Primară Valea Mare, structura de rezistenţă a imobilului este afectată”, se arată în raportul întocmit de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

De asemenea, prefectul de Gorj a transmis că toate comisiile mixte sunt în teren, iar în zilele următoare vor continua activitatea de evaluare a stării tehnice a imobilelor şi evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistenţă la clădirile unde au fost semnalate fisuri, atât la solicitările primite din partea cetăţenilor, cât şi din partea autorităţilor locale.

„Pentru siguranţa copiilor, la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi al Consiliilor de administraţie a unităţilor şcolare se analizează în acest moment posibilitatea ca pentru săptămâna 20-24 februarie, să fie organizat în unităţile şcolare sau o parte a unităţilor şcolare Programul ‘Săptămâna Verde’ care nu presupune prezenţa fizică a elevilor în unităţile şcolare. Situaţia unităţilor şcolare care au optat pentru această formă de învăţământ urmează să fie comunicată de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj în cel mai scurt timp. În această perioadă, administratorii clădirilor cu destinaţie unitate de învăţământ vor desfăşura lucrări specifice pentru îndepărtarea efectelor produse de cutremurele care s-au produs în judeţul Gorj. (…) Subliniem faptul că la clădirile cu destinaţie locuinţă individuală sau colectivă unde au fost semnalate fisuri sau alte efecte ale cutremurelor, comisiile deplasate în teren nu au observat elemente ale structurilor de rezistenţă afectate. După verificările din teren a stării tehnice a imobilelor şi evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistenţă la clădiri, se va efectua evaluarea pagubelor prin comisii, conform prevederilor legale”, se mai arată în acelaşi raport.

Potrivit documentului transmis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Gorj (CJSU), 11 dintre unităţile verificate prezintă fisuri verticale între corpuri de clădire şi, coşuri de fum prăbuşite, în incinta câtorva fiind necesară asigurarea unor alte trasee pentru accesul copiilor din cauza posibilităţii căderii tencuielilor de suprafaţă.