- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dacian Cioloș îl dă de gol pe Petre Daea: plata subvențiilor pentru fermieri ar fi trebuit să înceapă de anul trecut. „Hazliul domn ministru Daea revine cu alte dovezi de incompetenţă”

27 Mar, 13:35 • Lupu Alexandra
Dacian Cioloș dă cărțile pe față. Fostul comisar european pentru agricultură susține că Petre Daea aduce în mod regulat dovezi de incompetență.
Dacian Cioloș îl dă de gol pe Petre Daea: plata subvențiilor pentru fermieri ar fi trebuit să înceapă de anul trecut. „Hazliul domn ministru Daea revine cu alte dovezi de incompetenţă”

Dacian Cioloș nu stă deoparte! Fostul comisar european pentru agricultură atrage atenția că Petre Daea aduce constant dovezi ale incompetenței. Concret, europarlamentatul susține că plata subvențiilor pentru fermieri trebuia să înceapă de anul trecut, așa cum confirmă stiripesurse.ro.

Dacian Cioloș, acuzații grave pentru Petre Daea

Fostul comisar european pentru agricultură iese public și afirmă că plata subvențiilor pentru fermieri trebuia realizată încă de anul trecut. La ora actuală, fondurile europene alocate agriculturii și măsurile de agromediu sunt blocate. Cioloș precizează că Daea aduce constant dovezi ale incompetenței.

Mai mult decât atât, europarlamentarul amintește că procesul a început greu, luând în considerare că formulele de calcul inițiale erau gândite greșit. Tot acel timp a reprezentat o pierdere semnificativă pentru fermierii și agricultorii care nu au primit în decursul unui an banii meritați.

Citește și: Marcel Ciolacu, după eşecul negocierilor lui Petre Daea cu Comisia Europeană: „Au introdus condiţii care au dezavantajat clar România. Statul trebuie să intervină”

„După despăgubirile ridicole negociate pentru fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina – un eşec atât de răsunător încât a trebuit repus de preşedintele Iohannis tocmai pe masa şefilor de stat şi de guvern din UE -, hazliul domn ministru Daea revine cu alte dovezi de incompetenţă: Plăţile subvenţiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu sunt încă blocate.

Deşi plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, oamenii nu îşi primesc banii la care au dreptul. Aceeaşi situaţie este şi în cazul ajutoarelor pentru cei care au fost afectaţi de seceta de anul trecut. Procesul a început greu şi a avut formule de calcul greşite, iar asta a însemnat timp pierdut şi agricultori lăsaţi aproape de un an fără banii care li se cuvin”, precizează Dacian Cioloș.

Cioloș a precizat că „după un an agricol foarte greu, în care fermierii au fost confruntaţi cu o secetă fără precedent, cu uriaşe creşteri de preţuri la îngrăşăminte, furaje, energie şi combustibil, ministrul Daea şi ministerul pe care îl conduce, precum şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură oferă încă o dovadă a nepăsării faţă de cei pe care ar trebui să îi sprijine: sistemul informatic pentru efectuarea acestor plăţi nu este pregătit, modulele de plată nu sunt gata, personalul va fi sufocat de campania scurtă de primire a cererilor, ba, mai rău, nu a fost contractată nici măcar o firmă care să dezvolte aceste module în sistemul de plăţi, APIA nemaiavând suport IT de la începutul anului”.

Dacian Cioloș, acuzații grave pentru Petre Daea
Dacian Cioloș, acuzații grave pentru Petre Daea

Europarlamentarul îi solicită lui Petre Daea să iasă public pentru a-l contrazice, sau dacă nu are argumentele necesare, să declare că nu mai poate continua activitatea în care este angajat la ora actuală, pentru a lăsa pe altcineva la conducere. În același discurs, Dacian Cioloș îi atrage atenția lui Nicolae Ciucă cu privire la faptul că, dacă nu se iau măsuri în regim de urgență, dezastrul provocat va fi din vina Guvernului.

„Îl aştept pe domnul ministru Daea să iasă public şi să spună că nu am dreptate, cu argumente, sau să spună că e vremea să lase pe altcineva, mai eficient, la conducerea ministerului. Iar domnului prim-ministru Ciucă îi spun doar că, dacă nu ia măsuri, acest dezastru va fi din vina Guvernului, nu doar a unui ministru.

Într-o perioadă în care preţurile la alimente în România au crescut ameţitor, nu ne putem permite să nu folosim toate pârghiile pe care le avem la îndemână pentru a preveni producţii proaste, care vor duce preţurile alimentelor şi mai sus.

Ştiu că domnului Daea îi place să spună că este tot timpul pe teren, că lucrează neîncetat zi şi noapte. Sper ca fermierii să vadă şi rezultate, nu numai spectacol, întârzieri şi lucruri făcute de mântuială”, precizează Dacian Cioloș.

Europarlamentarul ține să menționeze că fiecare zi în care fermierii nu primesc subvențiile meritate duce la vulnerabilizarea sectorului agricol din România. Mai mult decât atât, Dacian Cioloș a precizat că fermierii sunt împinși la faliment în măsura în care Petre Daea se află încă la conducere.

Vezi și: Petre Daea aduce noi acuzații pentru Comisia Europeană. Ministrul Agriculturii afirmă că fermierii din țară sunt dezavantajați: „Consider analiza nedreaptă față de situația concretă a României”