- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marcel Ciolacu, după eşecul negocierilor lui Petre Daea cu Comisia Europeană: „Au introdus condiţii care au dezavantajat clar România. Statul trebuie să intervină”

22 Mar, 22:57 • Russo George
Comisia Europeană a decis să acorde României 10,05 milioane de euro despăbugiri pentru fermierii afectați de afluxul de cereale din Ucraina, din 45,84 milioane solicitate. Concomitent, Bulgaria a primit 16,75 milioane, Polonia 29,5 milioane, iar Ungaria și slovacia nu au primit nimic. Marcel Ciolacu spune că România a fost dezavantajată de criteriile de acordare a ajutoarelor.
Marcel Ciolacu, după eşecul negocierilor lui Petre Daea cu Comisia Europeană: Au introdus condiţii care au dezavantajat clar România. Statul trebuie să intervină

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a evitat să precizeze dacă va susține schimbarea lui Petre Daea de la șefia ministerului Agriculturii, după eșecul negocierilor cu UE în privința despăgubirii fermierilor români afectați de criza cerealelor din Ucraina.

Ciolacu a menționat că „analiza miniștrilor” este atributul premierului și a asigurat că se va face o „analiză” a miniștrilor înainte de rotația guvernamentală programată în mai – iunie.

„Chiar a fost un efort fantastic al statului român cu costuri şi la fermieri. A existat o fluctuaţie de preţ, normal că cei din Ucraina au vrut uneori să grăbească. România a trecut cu bine acest examen. Cel mai important este că era un instrument al lui Putin – această declanşare a unei crize alimentare. În primul rând, suma venită de la Comisie a fost una ridicolă faţă de efortul României, Bulgariei, Cehiei, Slovaciei. S-au făcut anumite criterii care au dezavanatajat România.

Nu am avut nicio discuţie cu domnul Daea de când a venit de la Bruxelles. Cred că am avut o singură şedinţă. Am avut discuţii. Suma mi se pare mult prea mică. Faptul că am rămas printre statele că am primit 10 milioane, e un lucru bun. Cred că în acest moment statul trebuie să intervină şi să mărească suma.

Fermierii în primul şi în primul rând aşteaptă soluţii. Dacă mergem pe această logică, este logica de a căuta un vinovat. Dar nu încălzeşte pe nimeni dacă este domnul Daea sau nu. Vom vedea la rotativă dacă este sau nu vinovat. Până atunci să lăsăm ministerele şi miniştrii să funcţioneze. Sunt ferm convins că în luna mai vom face pe fiecare ministru în parte o analiză concretă”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri la Europa FM.

Citeşte şi: Măriri salariale de până la 50% în Ministerul Agriculturii. Care sunt angajaţii care vor primi mai mulţi bani

Chestionat dacă ministrul Petre Daea a avut un discurs acuzator la adresa criteriilor Comisiei Europene şi dacă acest lucru ar putea creşte suveranismul şi anti-europenismul, preşedintele social-democraţilor a răspuns: „Abordarea pe care o avem de 30 de ani nu este una normală”.

„Aşa am păţit şi cu Schengen. Nu e nimeni vinovat, există numai explicaţii. Acum, dacă ar trebui să am un dialog cu domnul comisar, dacă faci criterii, faci şi simulări. Când ai făcut simulările trebuia să vezi că trei state europene rămân în afara despăgubirilor. Eu am încercat să vedem întreg tabloul. Nu sunt adeptul să căutăm vinovatul”, a completat Ciolacu.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a explicat că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru ţară şi pentru fermieri, după ce Comisia Europeană a decis să aloce României doar 10,05 milioane euro, din rezerva UE, drept compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, mai puţin decât Bulgaria şi Polonia. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu suma care va fi alocată de la bugetul statului, „în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina  şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Prin urmare, CE a propus alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre creşterea vârstei de pensionare: „Avem un jalon în PNRR despre care acum aflăm detalii. Nu poţi să iei în România măsuri ca în Franţa”