- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, anunț de ultimă oră despre embargoul asupra ţiţeiului rusesc: ”Nu există riscul să apară un deficit de carburanţi în România”

29 Nov, 13:08 • Cornel Ghimeșan
Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a anunțat marți că embargoul impus de Uniunea Europeană asupra ţiţeiului rusesc adus pe mare începând cu data de 5 decembrie nu va duce la un deficit de carburanţi pe piaţa din România.
Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, anunț de ultimă oră despre embargoul asupra ţiţeiului rusesc: ”Nu există riscul să apară un deficit de carburanţi în România”

Secretarul de stat a participat la conferinţa „Energia este puterea noastră. Să fim responsabili!”, organizată de InvesTenergy. Cu această ocazie, el a reafirmat sprijinul României față de decizile Uniunii Europene în privința sancțiunilor impuse asupra importurilor rusești și a dat asigurări că statul caută cele mai bune soluții în privința asigurării unor alternative viabile.

Citește și Cum se presupune că ar trebui să economisească românii? Secretar de stat: „Vă pot spune că am termostate şi cred o temperatură potrivită este în jurul valorii de 19-20 de grade.”

Potrivit lui, una dintre cele trei rafinării din România, Petrotel, deţinută de Lukoil, importa ţiţei din Rusia adus prin Marea Neagră până în Portul Constanţa.

„România este parte a Uniunii Europene şi suntem activi în toate dezbaterile şi comunicările şi toate măsurile pe care UE le implementează. Prin aceste măsuri, nu ne dorim să afectăm piaţa din România şi întotdeauna căutăm alternative la aceste probleme, care sunt cauzate în cea mai mare parte de invazia Rusiei în Ucraina. Cu siguranţă căutăm alternative care să ne asigure necesarul de consum şi căutarea acestor alternative se desfăşoară alături de celelalte state europene”, a declarat Dan Drăgan.

Întrebat dacă Ministerul Energiei a discutat cu Lukoil şi dacă au fost găsite soluţii pentru ca rafinăria să nu se închidă, ceea ce ar duce la o lipsă de carburanţi pe piaţa din România, oficialul a răspuns: „Întotdeauna există mesaje care sunt provocatoare, caută lucruri care să atragă atenţia, acelaşi lucru se discuta şi la începutul acestui an. După cum am observat, nu am avut o întrerupere a furnizării de combustibili în România şi cred că nici în perioada următoare nu există un asemenea risc major”.

Dan Drăgan a transmis faptul că discuțiile în ceea ce priveşte intenţia UE de a plafona preţul ţiţeiului rusesc venit prin conducte, nu au fost finalizate.

„Vă pot spune că există discuţii, chiar la ultima reuniune a Consiliului miniştrilor energiei au existat discuţii în acest sens şi va exista un nou Consiliu la începutul lunii decembrie. Toate statele transmit şi colaborează pentru găsirea unei soluţii, unei alternative, care să ofere predictibilitate şi să nu creeze panică sau întreruperi în furnizarea de combustibil pentru piaţa europeană”, a mai spus secretarul de stat.

Citește și Analiștii financiari trag semnalul de alarmă: curs de peste 5 lei / euro și o inflație de peste 10% în următorul an

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult