- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Daniel Baciu dă vestea zilei! „95% din dosarele de pensii au fost digitalizate. Urmează recalcularea mult aşteptată”

19 Jan, 16:11 • Bumbeneci Diana
Președintele Casei Naționale de Pensii aduce cea mai bună veste pentru români. Daniel Baciu confirmă digitalizarea a 95% dintre dosarele de pensie, urmând astfel marea recalculare.
Daniel Baciu dă vestea zilei! „95% din dosarele de pensii au fost digitalizate. Urmează recalcularea mult aşteptată”

Vești bune pentru beneficiarii de pensii. Digitalizarea dosarelor de pensie a intrat pe ultima sută de metri, astfel că majoritatea sunt finalizate, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

95% dintre dosarele de pensii au fost digitalizate şi introduse în sistem electronic

„Practic noi facem două operaţiuni: dosarele sunt trecute într-un format electronic de ultimă generaţie, de colegii care lucrează exclusiv pentru această operaţiune.

Dosarele sunt şi verificate, deci noi verificăm dosarele de la prima pagină până la ultima, astfel încât să fim siguri că sunt corect calculate pensiile.

Au rămas în momentul de faţă cele mai grele dosare, cele complexe. Sperăm să terminăm acest proces de evaluare într-o perioadă foarte scurtă de timp. Este esenţial pentru a putea să facem ulterior recalcularea mult aşteptată de toţi românii.

Suntem la 95%, iar sectorul 5 este unul dintre sectoarele fruntaşe, pentru că are procentul cel mare de introducere a dosarelor în format digital”, a spus preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, vineri, la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi: Modificări istorice în circulația rutieră. Se schimbă tot ce știam despre permisul categorie B în 2024

Câți români beneficiază de pensie

Un număr de 4.765.843 de pensionari era înregistrat la finele lunii noiembrie 2023 în România, cu 1.015 persoane mai multe comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 1.969 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii.

Dintre aceştia, 662.658 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 563 de lei.

Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.819.008 de persoane, dintre care 2.194.0634 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.195 de lei.

Pensie anticipată au primit, în noiembrie 2023, un număr de 5.553 persoane (2.782 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 88.785 de persoane (2.019 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 395.369 de persoane (pensie medie de 853 lei), dintre care 44.966 de persoane pentru gradul I de invaliditate (735 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 456.997 persoane (1.029 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 131 de pensionari (474 de lei, în medie).

Ai mai putea citi: Probleme în discuțiile cu marile magazine. Prețurile la alimente pot exploda de la 1 februarie. Ce propuneri se fac

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult