- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Data limită până la care poți să depui acest document dacă vrei să primești pensie! Fără el banii nu vor mai ajunge la tine

24 Oct, 19:36 • Cornel Ghimeșan
Casa Națională de Pensii Publice a emis un avertisment extrem de important! O anumită categorie de români trebuie să depună acest document până la data de 25 octombrie, dacă vor să beneficieze de pensie.
Data limită până la care poți să depui acest document dacă vrei să primești pensie! Fără el banii nu vor mai ajunge la tine

Avertismentul CNPP este adresat persoanelor care beneficiază de pensie de urmaș și este următorul: Cetățenii cu vârsta sub 26 de ani care beneficiază de pensie de urmaș trebuie să depună, în mod obligatoriu, un document la casele teritoriale de pensii publice până la data de 25 octombrie 2023.

Alte articole: Marcel Ciolacu face anunțul momentului pentru milioane de pensionari. „Am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie”

Concret, studenții, masteranzii și doctoranzii trebuie să prezinte o adeverință care confirmă că sunt înscriși în anul universitar 2023-2024. Dacă nu îndeplinesc această cerință, vor pierde dreptul la pensia de urmaș. Pensia de urmaș se acordă orfanilor cu vârsta de până la 26 de ani, cu condiția să continue studiile, indiferent de statutul lor de angajați sau de nivelul salarial.

„Studenții beneficiari ai unei pensii de urmaş, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, după caz: să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 septembrie 2023 – o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor. În cazul nedepunerii declarației, până la data de 25 septembrie 2023, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

Să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2023 – adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2023-2024, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii. În situația neprezentării până la data de 25 octombrie 2023 a adeverinței în original, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată”, este mesajul transmis de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Copiii cu vârsta sub 16 ani primesc automat pensie de urmaș, indiferent dacă sunt sau nu la școală. Cu toate acestea, după ce depășesc această vârstă, trebuie să demonstreze că își continuă studiile.

Pensia de urmaș se calculează în funcție de pensia pentru limită de vârstă pe care ar fi primit-o susținătorul decedat sau de pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a avut loc înainte de îndeplinirea condițiilor pentru pensia pentru limită de vârstă.

Elevii cu vârsta peste 16 ani care beneficiază de pensie de urmaș trebuie să depună o cerere specială la Casa de Pensii Publice din județul lor până la data de 25 septembrie 2023. Aceasta este o obligație necesară pentru a continua să primească pensia. În absența cererii, plata pensiei lor va fi suspendată începând cu data de 1 octombrie 2023.

Citește și: Cardurile cu prima didactică vor fi livrate marți și miercuri. Profesorii care vor primi cei 1.500 de lei de la stat

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult