- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Data până la care se mai poate cumpăra ​vechimea în muncă pentru pensie

15 Feb, 23:40 • Gorgorin iulia
Persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensie de stat o pot face și în acest an. Românii care doresc să își cumpere vechime în muncă plătesc de anul acesta o contribuţie mai mare.
Data până la care se mai poate cumpăra ​vechimea în muncă pentru pensie

Românii care se gândesc să iasă mai repede la pensie mai au timp să își depună dosarul pentru solicitarea cumpărării de vechime în muncă.

Astfel, persoanele fizice care vor să cumpere vechime în muncă pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată mai au timp până la sfârșitul lunii august. Până acum, un număr 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice în acest sens, conform profit.ro

Citiți și: Cât costă să cumperi vechime în muncă pentru pensie în 2023

Datele arată că zilnic, la nivel naţional, 700 de români încheie în medie astfel de contracte cu Casele Teritoriale de Pensii.

Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă

muncă
muncă

Pentru cumpărarea unei luni de vechime în muncă, românii aveau de plătit anul trecut câte 638 de lei la sistemul public de pensii. Anul acesta suma a crescut în mod semnificativ.

Deoarece salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, acum prețul a ajuns la 750 lei. Așadar, cei care vor să cumpere 1 an de vechime în muncă, atunci va trebui să plătească 9.000 de lei.

Există și o parte bună. Sumele se pot achita și în rate. Conform legii, plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Dacă vreți să vă cumpărați vechime în muncă pentru pensie trebuie să mergeți la Casa de Pensii cu următoarele documente:

  • buletinul în original și copie
  • dosar de carton cu șină
  • formular deschidere în două exemplare
  • declarație protecție date
  • declarație pe propria răspundere.

Dacă doriți să verificați vechimea în muncă, trebuie accesați site-ul Casei Naţionale de Pensii și să vă creați un cont. De asemenea, veți afla și dacă angajatorul v-a plătit contribuţiile pentru pensie.