- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă să cumperi vechime în muncă pentru pensie în 2023

14 Jan, 17:16 • Claudia Simion
Vin vești bune din partea guvernanților. Românii care mai au puțin până la vârsta de pensionare și încă nu au atins stagiul minim de cotizare, cel de 15 ani, pot să cumpere vechime în anul 2023.
Cât costă să cumperi vechime în muncă pentru pensie în 2023

Cât costă să cumperi vechime în muncă pentru pensie în 2023. Iată ce trebuie să facă românii care vor să beneficieze de pensia minimă.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

Citește și Milioane de români au pierdut bani la pensie anul trecut. Fondurile de pensii private au scăzut în 2022 cu 3%, în comparație cu anul precedent

Cât costă să cumperi vechime în muncă pentru pensie în 2023

Românii vor putea să încheie un contract de asigurare, până în data de 31 august 2023, prin care își pot plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru o perioadă de cel mult șase ani de zile. O condiție e ca persoanele respective să nu fi realizat în acea perioadă stagiu de cotizare în sistemul public de pensii din țară sau dintr-un stat al UE.

Ca să cumpărați ani de muncă vechime pentru a obține pensia, solicitantul trebuie să depună cerere la casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul persoanei.

În momentul în care se încheie contractul, asiguratul trebuie să completeze o declarație din care reiese că, în perioada trecută în contractul de asigurare, sunt îndeplinite condițiile cumulative.

Citește și Din 2023, acești salariați vor putea ieși mai repede la pensie. Vezi dacă te încadrezi în prevederile Legii 351/2022

Ce documente trebuie depuse la dosar

Venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale nu poate să fie mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în platăîn vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie potrivit Codului Fiscal este de 25 % în anul 2023.

De la 1 ianuarie 2023 salariul brut pe țară a ajuns la 3.000 de lei, motiv pentru care contribuția lunară la sistemul public de pensie crește de la 638 lei, cât era în 2022, la 750 lei în 2023.

Solicitantul trebuie să meargă la Casa de Pensii cu următoarele documente:

  • buletinul în original și copie
  • dosar de carton cu șină
  • formular deschidere în două exemplare
  • declarație protecție date
  • declarație pe propria răspundere.