- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Date noi asupra salariilor! Ministerul Muncii impune ierarhizarea acestora!

23 Oct, 08:53 • Oprea Alina
Ministerul Muncii a trimis spre analiză un scenariu plauzibil și care va fi pus în aplicare. Cuantumul salariului va fi stabilit pe baza complexității profesiei, astfel că se va forma o ierarhizare a funcțiilor românilor!
Date noi asupra salariilor! Ministerul Muncii impune ierarhizarea acestora!

Noua lege a salariilor românilor a fost trimisă către analiză de către Ministerul Muncii, astfel că acestea vor fi ierarhizate în funcție de funcțiile fiecăruia. Noua lege prevede împărțirea profesiilor pe o scară de la 1 la 10, iar în baza acestuia va fi stabilit cuantumul salariului.

Citește și:  Incredibil! Salariul unei videochatiste este cu mult peste așteptările românilor!

Scenariul trimis de Ministerul Muncii!

Ministerul Muncii a trimis către analiză scenariul pe care dorește să îl pună în aplicare în noua lege a salarizării, astfel că Guvernul vrea profesii ierarhizate, precum: gradul 1: paznic, spălătoreasă, secretar-dactilograf; gradul 4: polițist local, economist, asistent maternal profesionist; gradul 5: educatoare, învățătoare, asistent social; gradul 7: inspector vamal, profesor universitar, expert criminalist, dirijor, consilier parlamentar. Mai mult decât atât, salarizarea va fi și ea ierarhiată odată cu secționarea profesiilor: gradul 8: director, inginer șef cadastru, șef birou vamal, farmacist; gradul 9: judecător, decan, director medical, arhitect șef, programator IT; gradul 10: secretar general, manager spital, adjunct al procurorului general.

Ministerul Muncii
Ministerul Muncii

„Aceste posturi vor trebui să fie reprezentative pentru diferitele sectoare de activitate bugetară și să fie comparabile cu alte posturi din sectorul privat. De asemenea, ele pot fi structurate în raport cu clasificările internaționale (OECD, WWBI), pentru a permite astfel de comparații la nivel internațional. Rezultatele comparațiilor vor putea informa inclusiv procesul de ajustare/revizuire a ierarhiei posturilor în viitor.”, arată draftul proiectului legii salarizării din sistemul public, potrivit celor obținute de Economica, conform Realitatea.

„Pentru aceste posturi, poziționarea în ierarhie va fi parțial ajustată în politica salarială pentru a permite facilitarea recrutării de specialiști. Astfel de posturi tipice sunt cele de expert IT, dar poate fi și cazul unor posturi precum cele de profesor din anumite zone geografice. În alte țări, pentru astfel de posturi se asigură flexibilitate în stabilirea nivelului de salarizare, fie prin determinarea unui salariu prin contract special, cum este cazul în Austria pentru experții IT, fie prin acordarea unei majorări pentru o perioadă limitată de timp (cazul profesorilor din zone dificile din Marea Britanie).”, potrivit sursei citate.

Citește și: Noua lege a pensiilor speciale a fost promulgată! Multiple modificări au fost aplicate: impozitare progresivă pentru unele pensii, iar pensia nu va depăși salariul din ultima lună de activitate