- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua lege a pensiilor speciale a fost promulgată! Multiple modificări au fost aplicate: impozitare progresivă pentru unele pensii, iar pensia nu va depăși salariul din ultima lună de activitate

20 Oct, 16:46 • Fundeanu Madalina
Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor speciale joi, 19 octombrie. Aceasta aduce noi modificări, implicând praguri de impozitare progresivă între 10% și 20% pentru unele pensii care nu sunt bazate doar pe contributivitate.
Noua lege a pensiilor speciale a fost promulgată! Multiple modificări au fost aplicate: impozitare progresivă pentru unele pensii, iar pensia nu va depăși salariul din ultima lună de activitate

Noua lege a pensiilor speciale aduce mai multe modificări, printre care praguri de impozitare progresivă între 10% și 20% pentru unele pensii care nu sunt bazate doar pe contributivitate. Aceasta fost publicată în Monitorul Oficial. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în ziua de joi, 19 octombrie, potrivit datelor Economedia.

Ce se întâmplă cu noua lege a pensiilor speciale

Legea a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaţilor luni, 16 octombrie, având 174 voturi pentru, 81 împotrivă, 17 abţineri şi doi parlamentari care nu au votat. Legea a fost pusă în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale şi cu observaţiile Comisiei Europene.

În plen, liderul USR Cătălin Drulă a declarat că această lege împotriva căreia numai USR va vota este legea menţinerii pensiilor speciale şi că majoritatea şi-a bătut joc, fiind cea mai sfidătoare formă a proiectului de până acum.

Liberalul Florin Roman nu a întârziat cu replica și i-a acuzat pe cei de la USR de ipocrizie, iar preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, a arătat că, prin această lege vor fi mai puţin nesimţite aceste pensii speciale şi a atras atenţia că, dacă ar fi tăiate, ar fi neconstituţional şi riscăm să pierdem 2,8 miliarde de euro din PNRR.

pensii speciale
pensii speciale

Te-ar putea interesa și: Peste 10.000 de români au încasat pensii speciale în iunie 2023. Care a fost cea mai mare indemnizație

Legea prevede că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani. Anterior, formularea era „vârsta standard”.

Ei vor putea primi o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute din ultimele 48 luni de activitate înainte de data pensionării. Anterior, baza de calcul viza ultimele trei luni de activitate.

În plus, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Înainte, se prevedea că cuantumul pensiei nete nu poate „depăși media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse”.

Citește mai multe știri: Ce pensii uriașe vor pierde judecătorii de la CCR! Unii primesc chiar două pensii speciale