- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De când va fi compensat vaccinul HPV în România. Ministrul Sănătății a făcut anunțul

27 Jul, 18:58 • Lupu Alexandra
Vaccinul HPV va fi compensat. Anunțul ministrului Sănătății.
De când va fi compensat vaccinul HPV în România. Ministrul Sănătății a făcut anunțul

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că vaccinul HPV va fi compensat din septembrie 2023, informează observatornews.ro. Măsura se va aplica atât femeilor, cât și bărbaților cuprinși între 18 și 45 de ani.

Vaccinul HPV va fi compensat

Alexandru Rafila a anunțat că vaccinul HPV va fi compensat începând cu toamna anului 2023. Ministrul Sănătății a precizat că inclusiv alte tipuri de vaccinuri de interes pentru public, precum cel gripal sau cele pentru pacienții cu boli cronice, vor deveni compensate din aceeași perioadă.

Citește și despre: Șoc în industria farmaceutică. Paracetamolul și ibuprofenul ar putea dispărea de pe piață. Medicamentele vor fi înlocuite cu analgezice făcute din hârtie

El explică că măsura este adoptată tocmai pentru că, până la acest moment, nu exista niciun sistem pentru pacienții din România care se confruntă cu bolile cronice. Alexandru Rafila a precizat că vaccinul HPV va fi compensat atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

„Ea (compensarea – n.r) devine operaţională din această toamnă, probabil luna septembrie, septembrie-octombrie, va deveni operaţională. Nu e vorba doar de vaccinul HPV, e vorba şi de alte tipuri de vaccinuri de interes pentru public, cum e vaccinul gripal sau de vaccinuri pentru pacienţii cu boli cronice.

E o schimbare şi aici, totală, de sistem. În primul rând, că nu era niciun sistem pentru pacienţii cu boli cronice. Îşi cumpărau vaccinurile şi păcat că nu sunt cei de la Asociaţia Pacienţilor cu Boli Cronice aici, să vă spună ce eforturi financiare trebuiau să facă, ca să se vaccineze.

Din această toamnă, sigur că depinde foarte mult şi de fluxurile financiare, dar vă garantez că în această toamnă vaccinul HPV va fi compensat. Şi, ceea ce este cel mai important va fi compensat, parţial, e adevărat, şi pentru femeile între 18 şi 45 de ani şi pentru băieţi”, a declarat Alexandru Rafila, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Vaccin HPV
Vaccin HPV

Până la acest moment, românii aveau o singură opțiune: să cumpere vaccinul, iar o singură doză costă în jur de 600 de lei. Pentru imunizare, sunt necesare 3 doze. În alte țări, vaccinurile HPV sunt compensate de ani buni.

„Ministerul Sănătății este un promotor activ al vaccinării și alocă resurse foarte mari în această direcție. Cu resursele acestui Minister am vaccinat peste 100,000 de fete în cadrul programului de vaccinare anti-HPV.

Acum este momentul pentru o nouă abordare. După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți.

Resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale pentru asigurări de Sănătate, astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice.

Ne dorim în continuare să facilităm accesul pentru categoriile eligibile la momentul actual. Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât problema de sănătate publică poate fi mai bine controlată”, a declarat ministrul Sănătății, în cadrul unei întâlniri cu tema “Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”, organizată de Fundația Renașterea și găzduită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

Citește și despre următorul subiect: REVOLTĂTOR! Ne luam adio de la medicamente. Pentru un tratament nou autorizat, românii trebuie să aștepte 3 ani de zile