- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De câte salarii medii ai nevoie pentru a cumpăra un apartament de 70 de mp în Bucureşti. Topul celor mai accesibile capitale europene

18 Mar, 19:14 • Adrian Popovici
Bucureşti este unul dintre oraşele din Europa care are cele mai mici preţuri ale locuinţelor şi cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilităţii achiziţionării acestora, arată datele unei companii de consultanţă imobiliară.
De câte salarii medii ai nevoie pentru a cumpăra un apartament de 70 de mp în Bucureşti. Topul celor mai accesibile capitale europene

București se numără printre orașele din Europa cu cele mai scăzute prețuri ale locuințelor și cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilității achiziționării acestora. Cu toate acestea, după cum arată o analiză recentă, creșterile de prețuri se vor accentua anul viitor, transmite Știri pe surse.

Creșterile preconizate ale salariilor pe fondul unei evoluții economice pozitive, la care se adaugă și relativa relaxare a condițiilor de finanțare, vor determina majorarea prețurilor locuințelor în perioada următoare, tendință care se va vedea cel mai probabil manifestându-se mai accentuat începând cu anul viitor.

Pornind de la publice privind prețul mediu cerut pentru un apartament de 70 de metri pătrați în Europa, nivelul de accesibilitate al achiziționării unui astfel de apartament în București este printre cele mai ridicate atât pe plan național, cât și pe cel european, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare.

Te-ar putea interesa și: Cu cât se vor scumpi casele și apartamentele în 2024? România încă are cea mai ieftină piață imobiliară din Europa

Piața imobiliară din București. Foto ilustrativă
Piața imobiliară din București. Foto ilustrativă

Cum evoluează piața imobiliară din București în raport cu restul Europei?

Graduri mai ridicate de accesibilitate sunt înregistrate doar în Bruxelles și Sofia (84,2 și 94,3 salarii medii nete din orașele respective) într-o comparație a capitalor europene. La polul opus se situează Londra, Munchen, Paris sau Zurich unde prețurile medii pe metro pătrat util ajung și la 10.000 de euro, în cazul Parisului sau 16.000 de euro la Zurich, fiind necesare în anumite cazuri mai mult de 200 salarii medii nete din respectivele locații, un nivel mai mult decât dublu comparativ cu cel din București.

În plus, București are prețuri la imobiliare mai bune decât cele din Praga, un oraș cu prețuri medii de peste €4.700/mp util, necesitând 196,7 salarii medii nete pentru achiziționarea unui apartament. La fel se întâmplă și în Bratislava (171,5 salarii), Varșovia (165,3), Belgrad (161), Cluj-Napoca (158,2) și Budapesta (150), unde accesul la locuințe este mai limitat.

„Prețurile proprietăților rezidențiale din România au înregistrat creșteri importante în ultimul an în orașe precum Cluj – Napoca, Brașov, Oradea, Iași sau Craiova, creșteri ce au depășit pragul de 10% în majoritatea cazurilor menționate. Capitala a făcut cumva notă discordantă în ultimele 12 – 24 de luni, perioadă în care prețurile solicitate au crescut cu un nivel mult sub rata inflației aferente și a majorărilor semnificative ale costurilor de construcție.

De asemenea, după un prim semestru al anului precedent în care numărul tranzacțiilor cu unități locative a scăzut semnificativ pe fondul dobânzilor ridicate la creditele ipotecare, am asistat la o relansare evidentă în a doua jumătate a lui 2023 si în primele luni ale anului curent. Băncile au început o serie de promoții cu dobânzi mult mai avantajoase, mai mici decât rata de referință de 7% stabilită de Banca Națională, pentru a reporni creditarea ipotecară.

Vedem așadar în piață oferte cu dobânzi fixe anuale pe o perioadă de 3 – 5 ani ce variază între 5,6 – 5,85%, nivel asemănator cu cele practicate în acest moment în vestul Europei și care, coroborate cu gradul mare de acesibilitate al achiziționării locuințelor din București comparativ cu majoritatea orașelor mari europene, vor crea un cadru extrem de favorabil pentru dezvoltarea în continuare a unor proiecte rezidențiale de amploare în capitală, dar și pentru creșterea prețurilor pe termen mediu și lung”, declară Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox despre situația din București.

Citește și: Piața imobiliară din București intră în impas. Numărul de locuințe noi, în scădere în 2023