- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De ce a intrat Euroins în faliment. Concluziile la care a ajuns ancheta făcută de lichidatorul judiciar

05 Apr, 17:57 • Adrian Popovici
Lichidatorul judiciar al Euroins și-a încheiat raportul privind factorii care au condus la falimentul asiguratorului și a identificat o serie de aspecte operaționale și de gestionare a fondurilor care au contribuit la această situație.
De ce a intrat Euroins în faliment. Concluziile la care a ajuns ancheta făcută de lichidatorul judiciar

Falimentul Euroins a fost marcat de o serie de deficiențe operaționale și de gestionare a fondurilor, conform raportului finalizat de CITR Filiala București SPRL, lichidatorul judiciar al asiguratorului. În analiza sa, firma care a gestionat insolvența a identificat multiple cauze care au contribuit la declinul financiar al companiei care a afectat mii de români, arată News.ro.

Printre acestea se numără neîndeplinirea indicatorilor de solvabilitate, întârzieri în plata daunelor, neglijarea recuperării creanțelor, pierderi cauzate de plasamentele financiare, rezultând într-o serie de pierderi constante în activitatea de asigurare. Mai mult, rezervele de daune ale Euroins s-au dovedit a fi sub nivelul adecvat pentru a acoperi potențialele daune ale asiguraților. Aceste deficiențe au subminat stabilitatea financiară a firmei și au contribuit la colapsul său.

„CITR Filiala Bucureşti SPRL, lichidatorul judiciar al Euroins, a finalizat raportul privind cauzele falimentului Euroins şi a identificat o serie de elemente de natură operaţională şi de gestionare a fondurilor care au dus la faliment”,anunţă casa de insolvenţă.

Euroins
Euroins

Citește și: România, dată din nou în judecată. Bulgarii de la Euroins cer despăgubiri de 500 de milioane de euro pentru falimentul asiguratorului

Cu ce probleme s-a confruntat Euroins înainte de faliment?

În urma analizei indicatorilor, CITR a descoperit că cea mai mare parte a portofoliului asiguratorului era ocupată de asigurările RCA (Responsabilitate Civilă Auto), care reprezentau peste 95% din total în anul 2022.

În plus, garanțiile de asigurare aveau o pondere de peste 1%, iar asigurările pentru mijloacele de transport terestru reprezentau 0,97% din totalul portofoliului în același an. Concentrarea pe linia de business a asigurărilor RCA a condus la pierderi din cauza creșterii daunalității, în contrast cu alte companii de asigurări care înregistrau o medie a asigurărilor RCA de 54% în anul 2022.

După cum arată acest raport, falimentul Euroins a avut la bază următorii factori:

  • Neîndeplinirea indicatorilor de solvabilitate;
  • Rezervele de daune au fost sub nivelul adecvat;
  • Neplata la timp a daunelor;
  • Lipsa demersurilor privind recuperarea creanţelor şi împrumuturilor acordate;
  • Ineficienţa recuperării creanţelor din regrese;
  • Încheierea contractului cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active financiare de 1,5 miliarde de lei;
  • Pierderi rezultate din realizarea plasamentelor: pe perioada 2019-2023, aproximativ 18,3 miliarde de lei;
  • Pierderi constante înregistrate la nivelul activităţii de asigurare, pe diferite clase de asigurări.

Citește și: Guvernul salvează contracte publice, garantate de Euroins. O nouă ordonanță permite firmelor constituirea de noi garanții de bună execuție

Tags: