- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

România, dată din nou în judecată. Bulgarii de la Euroins cer despăgubiri de 500 de milioane de euro pentru falimentul asiguratorului

08 Feb, 22:00 • Adrian Popovici
Încă o companie este gata să cheme  România în instanță. De data aceasta este vorba despre bulgarii de la Eurrohold care au anunțat că au inițiat o acțiune judiciară împotriva țării noastre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru declararea falimentului Euroins. În plus, compania confirmă că se pregătește să depună o cerere de arbitraj într-o instanță internațională din Statele Unite pentru o sumă ce depășește 500 de milioane de euro.
România, dată din nou în judecată. Bulgarii de la Euroins cer despăgubiri de 500 de milioane de euro pentru falimentul asiguratorului

Încă o companie este gata să cheme  România în instanță. De data aceasta este vorba despre bulgarii de la Eurrohold care au anunțat că au inițiat o acțiune judiciară împotriva țării noastre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru declararea falimentului Euroins. În plus, compania confirmă că se pregătește să depună o cerere de arbitraj într-o instanță internațională din Statele Unite pentru o sumă ce depășește 500 de milioane de euro, transmite Profit.ro.

În luna octombrie, Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) au notificat oficial Guvernul României cu privire la intenția lor de a iniția un arbitraj internațional pentru a proteja investițiile grupului în România. Cele două entități au luat această măsură în urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară din 17 martie de a le retrage licența din România.

„Eurohold Bulgaria AD și EIG au informat oficial Guvernul României cu privire la intenția de a solicita un arbitraj internațional pentru a proteja investiția grupului în România, exceptând cazul în care disputa actuală privind cazul Euroins România este soluționată rapid, iar prejudiciile cauzate grupul sunt compensate corespunzător”, au anunțat bulgarii.

Euroins. Foto arhivă
Euroins. Foto arhivă

Te-ar putea interesa și: Fondul de Garantare a Asiguraţilor: Polițele de asigurare Euroins încetează din 5 februarie 2024

Bulgarii au transmis deja condițiile lor în cazul falimentul Euroins către Guvern

Grupul care deține Euroins afirmă că a trimis deja Guvernului României o notificare în acest sens, reprezentând primul pas formal către inițierea unui arbitraj internațional pentru investiții conform tratatului pentru protecția investițiilor, semnat între guvernele Bulgariei și României.

„Dacă nu ajungem la o înțelegere acceptabilă într-o perioadă rezonabilă de timp, ne vom proteja investiția printr-un arbitraj internațional”, a explicat Todor Danailov, CEO EIG .

Eurohold și EIG au luat această măsură în urma deciziei ASF din 17 martie de a retrage licența Euroins România. Acțiunile ASF au fost considerate a fi o serie de încălcări ale legislației UE, în special a regimului Solvency II, adoptat de toate statele membre pentru a furniza un cadru de reglementare solid și pentru a promova practici de supraveghere consistente în sectorul asigurărilor din UE.

Conform anunțului făcut de Eurohold, decizia ASF a fost percepută ca fiind arbitrară și discriminatorie, constituind o expropriere ilegală prin încălcarea brutală a dreptului internațional. Aceasta a condus la declanșarea procedurilor de faliment și insolvență pentru Euroins România, determinând distrugerea operațiunilor grupului de asigurări din România.

Citește și: Eurohold deschide o nouă companie în România. Grupul bulgar nu dispare de pe piața asigurărilor din România după falimentul Euroins