- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De ce este important să trimiţi la timp indexul contorului de energie sau gaze. Ce se întâmplă dacă nu faci asta

12 Oct, 18:49 • Cornel Ghimeșan
Cea mai bună modalitate de a plăti lunar exact cantitatea de energie electrică sau gaze naturale consumată, dar și pentru a evita facturi mai mari la regularizare, este trimiterea indexului autocitit la timp. Trebuie precizat că acesta poate fi modificat doar până la finalul zilei următoare celei în care a fost transmis.
De ce este important să trimiţi la timp indexul contorului de energie sau gaze. Ce se întâmplă dacă nu faci asta

În cazul în care alegi această opțiune și transmiți lunar indexul contorului în perioada specificată de furnizor vei fi facturat exact cât consumi și scapi de facturile de regularizare sau estimate cu valori mari. Datele pot fi transmise doar în perioada activă specificată de furnizor și care este, de obicei, de aproximativ o săptămână.

Dacă, din diverse motive, nu trimiţi indexul la timp, atunci consumul va fi facturat folosind un index estimat în baza convenției de consum care poate fi adăugată și modificată de furnizor și care ar trebui actualizată periodic astfel încât estimarea să fie cât mai aproape de cantitățile consumate lunar. Dacă nu există această convenție, facturarea se va face în funcție de istoricul de consum, scrie wall-street.ro. Facturile de electricitate și gaze naturale estimate pot avea diferențe semnificative față de consumul real și pot fi o surpriză neplăcută pentru bugetul tău, în special atunci când se face regularizarea!

Citeşte şi: Bătrân jefuit de falşi angajați ai companiei de gaz. Cum au fost surprinși hoţii de camera de luat vederi VIDEO

Totuşi, chiar şi în cazul în care autocitirea este transmisă lunar, la un interval de timp de 3 luni, distribuitorul va face citirea indexului, în baza căruia furnizorul va emite factura de regularizare. Pentru că citirea de către operator nu se poate face exact în ziua în care clientul a transmis indexul autocitit, pot apărea diferențe mici care se vor reflecta în factura de regularizare. În rest, toate facturile emise sunt calculate pe baza autocitirii, reflectând strict consumul.

Citeşte şi: Prețul curentului electric pe bursă de 4 ori mai mare decât anul trecut. Ce fac românii ca să își mai reducă cheltuielile?

Conform legii, operatorul de distribuție are obligația de a citi contoarele o dată la 3 luni, indiferent de opțiunea de facturare exprimată de client: autocitire, convenție sau istoric de consum. Această obligație este valabilă în cazul tuturor consumatorilor, indiferent de furnizorul cu care aceștia au contract!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult