- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De ce trebuie să ții cont când alegi poziționarea ferestrei de lumină. La ce distanță să fie de casa vecină. Iată ce spune legea

11 Feb, 23:02 • Claudia Simion
Ferestrele de lumină și distanța lor față de proprietatea vecină iscă numeroase discuții în contradictoriu între proprietarii de case și vecinii lor, iar de multe ori se ajunge chiar și la procese în instanță.
De ce trebuie să ții cont când alegi poziționarea ferestrei de lumină. La ce distanță să fie de casa vecină. Iată ce spune legea

Nimeni nu vrea ca vecinul să vadă în casa lui și tocmai de aceea se ajunge des la astfel de conflicte. Potrivit Codului Civil, există o prevedere pentru fereastra de lumină, care e diferită de fereastra de vedere. La articolul 616 e precizat că „dispoziţiile articolului 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.”

Citește și Cum s-au cheltuit 25 de milioane de euro din banii publici pentru nimic?! CNAIR a aruncat banii pe fereastră pentru studii de fezabilitate inutile

Mai concret, proprietarii de case pot să-și construiască câte ferestre de lumină vor, dar important e să le poziționeze astfel încât să nu poată avea priveliște către curtea și casa vecinilor. Pentru a evita acest lucru, pot cumpăra geamuri mate pentru ferestre, spre exemplu, sau pot găsi altă soluție ca vecinii să nu se simtă urmăriți și priviți în propria locuință.

Pasajul din Codul Civil în care se vorbește despre ferestrele de lumină a iscat discuții numeroase pe legeaz.net. Mulți proprietari de locuințe au spus că s-au confruntat cu astfel de conflicte în relația cu vecinii.

La ce distanță față de casa vecină poți avea fereastra de lumină

Lângă casa mea (fără etaj), s-a construit un bloc – parter cu 2 etaje, distanța până la gard e 2-3 metri, dar blocul are niște geamuri mari, care dau în curtea mea, casa mea, având toate geamurile spre bloc. Deci cei de la etajul 1 și 2 văd direct în casă. Precizez că distanța de la gard până la casă e cam de 8 metri. Este legal sau ar fi trebuit să pună geamuri cu folie sau cu panou de plexiglas?”, a scris o femeie.

Citește și Diferența dintre noile apartamente și cele vechi. Prețurile au crescut considerabil în 2022. Evoluția din toată țara îi face pe români să se gândească de două ori înainte de a-și cumpăra o casă

Un alt proprietar de casă a povestit că are geamuri de lumină, dar că nu vede nimic prin ele, cu toate că curtea vecinului e la o distanță destul de mare.

Am două geamuri de lumină și aerisire ( la bucătărie și baie) de 48/28 centimetri, care dau înspre grădină și curtea vecinului. Geamurile se rabatează spre interior și nu am deloc vedere în curtea vecinului !!!! Este legal???? Între peretele cu geamurile respective și curtea vecinului sunt aproximativ 25-30 metri!!!!”, a scris el.

Un alt proprietar i-a răspuns: „Este legal conform articolului 616 din Codul Civil. Se specifică clar că nu trebuie limită de distanță atât timp cât ferestrele sunt de lumină si aerisire si deci practic nu puteți vedea spre fondul învecinat. Fiind geam mat cu deschidere oscilorabatantă, îndepliniți cerințele legii, iar în practica judecătorească există precedente prin care se confirmă dreptul proprietarului de a avea acest tip de ferestre construite încât să nu contravină cu prevederile articolului 615 din Codul Civil”, explică bărbatul.

Potrivit alineatului 1 din articolul 615, „este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.”