- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Diferența dintre noile apartamente și cele vechi. Prețurile au crescut considerabil în 2022. Evoluția din toată țara îi face pe români să se gândească de două ori înainte de a-și cumpăra o casă

10 Feb, 23:34 • Polojan Tudor
Potrivit unei analize făcute de platforma de imobiliare storia.ro, prețul mediu al apartamentelor din București a crescut cu 5% în luna ianuarie 2023, față de aceeași lună a anului trecut.
Diferența dintre noile apartamente și cele vechi. Prețurile au crescut considerabil în 2022. Evoluția din toată țara îi face pe români să se gândească de două ori înainte de a-și cumpăra o casă

La categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale prețurilor medii de cumpărare, cât și scăderi și creșteri temperate, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, scrie stiripesurse.ro.

În București, de exemplu, în sectoarele 2, 4 și 6 prețurile au stagnat, în sectoarele 3 și 5 s-au înregistrat scăderi de 1% ale prețurilor medii, iar cele din sectorul 1 au înregistrat o creștere temperată, de numai 1%.

În ceea ce privește locuințele noi, prețurile au înregistrat creșteri medii de 1% în prima lună din 2023, față de luna decembrie 2022, dar și scăderi mici, de 1%, în sectoarele 1 și 3. Pentru apartamentele din sectorul 4 s-au înregistrat creșteri de 2%.

Mai citește și: Un nou record în România! Numărul proiectelor de construcții derulate a crescut cu 20%

Prețurile la apartamente diferă de la zonă la zonă/ sursa foto: antena3.ro
Prețurile la apartamente diferă de la zonă la zonă/ sursa foto: antena3.ro

Evoluția prețurilor la apartamente la nivel de țară

Pe plan larg, luând drept factor cele 10 orașe în care numărul de anunțuri este cel mai crescut, și anume București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea, se poate observa o creștere medie anuală ponderată de 6%, raportată la numărul de anunțuri per oraș, comparând perioada ianuarie 2023 cu ianuarie 2022, și un preț mediu ponderat de 1.459 de euro/metru pătrat.

Prețurile apartamentelor vechi au înregistrat cea mai mare creștere în iași, de +3%, iar în București și Constanța au stagnat.

Față de anul trecut, prețurile apartamentelor vechi din cele 10 orașe analizate au crescut cu 8%, iar cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Sibiu și Iași, prețurile crescând cu 14%.

Prețurile pentru apartamentele noi au înregistrat creșteri de 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut cu 9%, în comparație cu ianuarie 2022. Cea mai mare diferență a fost înregistrată în Brașov, unde metrul pătrat pentru locuințele noi e cu 16% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor ANCPI, sunt scăderi semnificative la nivelul tranzacțiilor față de luna ianuarie a anului 2022, cel mai pronunțat în Timiș, de 47%, iar cea mai scăzută în Bucureși, de 2%.

Te-ar mai putea interesa și: Cum vor fi tratate sumele câștigate din NFT-uri. Broșura ANAF, publicată. Acestea sunt impozabile

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult