- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De duminică, 31 martie, se eliberează vize Schengen de scurtă durată. Anunțul oficial al MAE

31 Mar, 17:12 • Fundeanu Madalina
Începând de astăzi, se eliberează vize Schengen uniforme de scurtă durată pentru români. Acestea vor permite cetăţenilor să călătorească direct din România, fără demersuri suplimentare, către celelalte state ale spaţiului Schengen. Ministerul Afacerilor Externe face anunțul.
De duminică, 31 martie, se eliberează vize Schengen de scurtă durată. Anunțul oficial al MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, începând de duminică, 31 martie, misiunile diplomatice şi consulare ale României eliberează vize Schengen uniforme de scurtă durată, conform Antena 3 CNN.

Mai exact, este vorba de vize care permit cetăţenilor terţi să călătorească direct din România şi fără demersuri suplimentare în scop turistic sau de afaceri către celelalte state ale spaţiului Schengen.

Începând de astăzi, se eliberează vize Schengen uniforme de scurtă durată pentru români

„Începând de azi, misiunile diplomatice şi consulare ale României eliberează vize uniforme de scurtă durată – vize Schengen. Acestea vor permite cetăţenilor terţi să călătorească direct din România şi fără demersuri suplimentare în scop turistic sau de afaceri către celelalte state ale spaţiului Schengen”, declară ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, conform unui comunicat al MAE.

Şederile în România vor fi percepute şederi în spaţiul Schengen şi vor fi incluse în calculul şederii de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

În plus, România va emite vize uniforme (Schengen) începând cu 31 martie. Aceste vize vor permite călătoriile în spaţiul Schengen pentru şederi de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

Citește și: Ironia sorții! Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este cursa Austrian Airlines de la Viena

vize Schengen
vize Schengen

MAE declară că a întreprins demersurile necesare pentru asigurarea funcţionalităţii sistemelor de informaţii naţionale în domeniul vizelor, respectiv a racordării acestora la sistemele centrale de la nivel UE.

În acest sens, pornind de la momentul adoptării deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen şi până duminică, au fost efectuate demersuri de conectare tehnică, în paralel cu actualizarea procedurilor de lucru în conformitate cu cerinţele prevăzute de acquis-ul comunitar pentru statele care aplică integral cerinţele UE în materie de politică de vize.

„Ministerul Afacerilor Externe, în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Interne, va continua eforturile în dialogul cu partenerii europeni pentru ridicarea, cât mai curând, a controalelor şi la frontierele terestre. Acest demers va contribui decisiv la buna funcţionare a pieţei interne, la eliminarea timpilor de aşteptare la frontieră şi la fluidizarea traficului, în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri”, subliniază MAE.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe salută aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie, prin aplicarea integrală, începând de duminică, a acquis-ului Schengen şi respectiv prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime.

„Data de astăzi reprezintă un moment deosebit de important în parcursul României ca stat membru UE, în contextul în care cetăţenii români se alătură celorlalţi cetăţeni europeni în accesarea facilităţilor oferite de apartenenţa la spaţiul de liberă circulaţie.

Acesta este un pilon fundamental al construcţiei europene, cu rol major în facilitarea schimburilor economice şi comerciale, în stimularea turismului, a schimburilor academice şi a legăturilor interumane, generând astfel prosperitate pentru toţi cetăţenii Uniunii”, mai transmite MAE.

Vezi și: România este, oficial, în Schengen! Marcel Ciolacu anunță că a pus în mișcare Marele Plan pentru aderarea completă