- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De necrezut! Cât costă un kilogram de roșii care în urmă cu două luni costa 17 lei, în comuna Matca din județul Galați

04 Jul, 22:41 • Cornel Ghimeșan
În ultima perioadă, prețul roșiilor a înregistrat o scădere semnificativă. Dacă în urmă cu două luni un kilogram de roșii din Matca, din județul Galați, costa între 14-17 lei kilogramul, acum românii au ajuns să plătească pentru același kilogram un leu sau chiar 50 de bani.
De necrezut! Cât costă un kilogram de roșii care în urmă cu două luni costa 17 lei, în comuna Matca din județul Galați

Cât costă un kilogram de roșii care în urmă cu două luni costa 17 lei, în comuna Matca din județul Galați. Pentru legumicultorii din Matca, roșiile sunt principala sursă de venit.

Citește și Cu locul asigurat în Medicină, o tânără din Buzău olimpică la Biologie vinde roșii la o tarabă din Piața Centrală

De necrezut! Cât costă 1 kilogram de roșii care în urmă cu două luni costa 17 lei, în comuna Matca din județul Galați

Sorin Dragomir a spus că anul acesta a avut producție mare de roșii, însă din cauza excesului de pe piață, legumele sale nu mai sunt la mare căutate.

În ultimele zile, în piaţa din localitatea Matca, acolo unde legumicultorul îşi vinde produsele, preţul la roșii a scăzut foarte mult ajungând până la un leu sau chiar 50 de bani kilogramul.

Deși acum, un bax de 23 de lei kilogramul se vinde cu 10 lei nici așa cumpărători nu se înghesuie.

„Nu se mai caută, deoarece e piața plină. Sunt foarte multe roșii. Se vând cu 50 de bani, 80 de bani și un leu kilogramul. Nu sunt nici cumpărători acum. La început au venit tiruri din Moldova, Ucraina, acum nu mai sunt. Ca să scăpăm de ele, să nu se strice marfa, vindem cu 10 lei baxul de 23 de kilograme”, a declarat Sorin Dragomir, potrivit Adevărul.

Chiar dacă de la producători roșii le pleacă cu un preț extrem de mic, în continuare în piețe, un kilogram costă de la 6 lei în sus, adică de cel puțin 6 sau 10 ori mai mare.

Această diferență uriașă se datorează intermediarilor care umflă prețurile. Cu toate aceste, legumicultorii spun că fără intermediari ar risca să rămână cu marfa în piață.

„Toată lumea trebuie să trăiască. Noi ne bucurăm că avem cui vinde marfa, că altfel am rămâne cu ea pe piață. Fără intermediari nu știu dacă am putea rezista, în condițiile actuale”, a mai spus producătorul.

Legumicultorii din Matca spun că au mare nevoie de un centru de colectare în comună, cu temperatură controlată pentru ca legumele lor să nu se mai strice.

„Un astfel de centru ar însemna să avem unde depozita legumele, pe perioada caniculei, pentru ca ele să nu se strice și să le aruncăm la gunoi. Acum, de exemplu, este invazie de roșii în piața din Matca. Nu le mai cumpără nimeni. Un kilogram de roșii se vinde cu un leu kilogramul, poate chiar și mai puțin. În alți ani era piața plină cu castraveți… Tone de castraveți ajungeau la groapa de gunoi, deoarece nu-i cumpăra nimeni”, spune Giani Filimon.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult