- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizia Comisiei Europene privind cerealele din Ucraina și impactul asupra fermierilor români

19 Sep, 17:53 • cristian.barbu
Interdicția de export a cerealelor din Ucraina nu a fost extinsă de către Comisia Europeană, iar 4 milioane de tone vor tranzita România prin brațul Sulina fără a afecta portul Constanța.
Decizia Comisiei Europene privind cerealele din Ucraina și impactul asupra fermierilor români

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost invitat în cadrul unui interviu marca Digi 24, unde a încercat să clarifice situația referitoare la cerealele din Ucraina.

„Sunt dane în port pentru exportul fermierilor români. Opt milioane de tone de grâu au fost exportate de agricultorii români. Nu sunt probleme în port la exportul de cereale pentru fermierii români și cei ucraineni. Majoritatea contractelor au fost încheiate de fermierii români. Au fost cozi infernale timp de 3 zile din cauza valurilor mari. După aia traficul s-a desfășurat normal.”

Fermierii români au suferit din cauza conflictului, iar Guvernul a luat măsuri pentru a-i sprijini. Prin hotărâre, s-a acordat o subvenție de 2 lei/litru de motorină pentru jumătate din cantitatea folosită în 2022, iar acciza a beneficiat de o subvenție de 1,63 lei. Problemele au survenit din cauza prețurilor cerealelor pe plan extern, influențate de burse. S-a luat în considerare un sprijin pentru costurile suplimentare de transport suportate de fermieri. Producția agricolă a României a fost relativ bună, în timp ce Spania, Franța și Italia au avut de suferit din cauza secetei. Pierderile fermierilor români vor fi analizate.

Citește și: Guvernul anunță un nou sprijin pentru fermierii români. Câți bani se oferă pe kilogramul de cereale în 2023

Pe o perioadă de 30 de zile, cerealele ucrainene nu pot intra în România din cauza unor potențiale non-conformități. Ucraina trebuie să elaboreze și să prezinte un plan către Comisia Europeană. În acest sens, România a propus implementarea unei scheme de licențiere pentru societățile interesate să importe cereale din Ucraina, prioritate având fermierii români.

Exportul de cereale din Ucraina

„După aprobarea planului, vom discuta cu Ucraina și vom adopta o HG prin care vom sintetiza clar cine poate fi licențiat și să importe cereale din Ucraina. Un fermier care are zootehnie, spunem că are 1.000 de vaci. Va face solicitare de cereale din Ucraina. ANAF-ul va merge și va identifica necesarul și stocurile pe care le deține fermierul în România. După decizia ANAF că acea societate are stoc de materie primă de 1.000 de tone și mai e necesar pe 6 luni de încă 500 de tone, atunci Ministerul Agriculturii și ANSVSA vor da o aprobare preliminară societății agricole. Aceasta, împreună cu societatea din Ucraina, vor trebui să aducă probe la ANSVSA, va fi eliberat un document de calitate, urmând să emitem o licență de import din Ucraina. ANAF va luat datele din contabilitate.”

Florin Barbu a mai explicat faptul că cerealele importate din Ucraina vor fi destinate atât consumului uman, cât și zootehniei și procesării pentru făină, ulei și furaje. Pentru a obține licența de import, fermierii români trebuie să furnizeze probe care să ateste calitatea și siguranța produselor. Se iau măsuri pentru a preveni intrarea unor boli sau dăunători în România. Dacă analizele nu confirmă conformitatea cu certificatul inițial, cerealele vor fi returnate și nu vor mai avea dreptul de export.

„Vorbesc cu ministrul ucrainean, care a acceptat această schemă de interdicție pe 30 de zile. Schema propusă de Guvern a fost foarte bună. Ucraina este de acord ca pe 30 de zile să nu intre cerealele. Nu am discutat despre interzicerea altor produse. Vom discuta și cu CE despre planul de licențiere. Voi pune în discuție acolo unde România are anumite produse și grad de autosuficiență de 100% să încercăm să limităm accesul lor. Pe carnea de pui, miere, făină, mălai România are grad de autosuficiență de 100%.”

Vezi și: Compania Olympus, cunoscută pentru producția de lactate, va aloca peste 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui centru logistic în județul Brașov. Acest centru este planificat să fie finalizat în ianuarie 2024