- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizia momentului! Guvernul Ciucă adoptă plafonarea prețurilor RCA. Cum se vor calcula de acum încolo asigurările românilor

05 Apr, 16:58 • Lupu Alexandra
Guvernul Ciucă adoptă o decizie fără precedent! Prețurile RCA vor fi plafonate pentru o perioadă determinată.
Decizia momentului! Guvernul Ciucă adoptă plafonarea prețurilor RCA. Cum se vor calcula de acum încolo asigurările românilor

Este oficial! Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat în ședința de astăzi proiectul HG, cu referire la plafonarea prețurilor RCA. Astfel, costurile vor fi înghețate pentru o perioadă de 6 luni, așa cum relatează stiripesurse.ro.

S-a decis ce se întâmplă cu prețurile RCA

Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat în ședința de astăzi proiectul de HG, în ceea ce privește plafonarea prețurilor RCA. Anunțul este unul mult așteptat de românii care se temeau de sumele pe care vor trebui să le scoată din buzunare pentru asigurarea mașinii. Reprezentanții au decis să plafoneze prețurile pentru o perioadă determinată, mai exact, de 6 luni. Astfel, șoferii trebuie să achite sumele practicate de firmele de asigurări la data de 28 februarie 2023.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Măsura decisivă! Tarifele polițelor RCA vor fi înghețate „temporar”. Guvernul pune și alte proiecte pe listă

Responsabilii ASF au precizat în ședința organizată de Guvern că inclusiv comisioanele de distribuție ale brokerilor vor fi plafonate. Concret, ele vor ajunge la nivelul de 8% din prima netă, astfel, toți asigurătorii trebuie să calculeze ofertele cu tarifele de bază de la nivelul B0.

„De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie ale brokerilor la nivelul de 8% din prima netă, iar toţi asigurătorii vor calcula şi vor oferta aceste tarife la nivelul de B0, baza de la care se porneşte orice calcul, care, ulterior, va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportamentul acestora în anii anteriori.

Acest lucru, în urma discuţiilor cu asociaţiile de transportatori, se va aplica şi BAR-ului, BAR-ul este Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România”, afirmă reprezentantul ASF în ședința de la Guvern.

Asigurare RCA
Asigurare RCA

În documentul în care se propunea plafonarea prețurilor RCA pentru o perioadă determinată de 6 luni se menționa că măsura are scopul de a redresa riscurile la nivelul pieței de asigurări. În acest sens, prin aplicarea noilor prevederi, românii scapă de grija costurilor mărite. De asemenea, în document se preciza că se va adopta și un alt proiect de ordonanță de urgență, care are în vedere sprijinirea și asistența umanitară a cetățenilor străini.

„Îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări.

Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”, se arăta în document.

Citește și despre următorul subiect: Ultima oră! Euroins transmite un mesaj important pentru clienți. Ce se întâmplă cu primele de asigurare după ce a avut loc cel mai mare cutremur din piața RCA